Autoilijat entistä tyytymättömämpiä teiden talvihoitoon

Liikennevirasto pitää tienkäyttäjäkyselyn tuloksia ”hälyttävinä”.

Autoilijat ovat tyytymättömiä teiden talvihoitoon, Liikenneviraston selvitys kertoo. Viime talvena yksityishenkilöistä tyytyväisiä tienhoitoon oli kolmannes, kun vuotta aiemmin heitä oli vielä reilu 40 prosenttia. Tyytymättömien osuus taas oli noussut 30 prosentista 42 prosenttiin.

Ammattiautoilijoiden keskuudessa tilanne oli vielä heikompi. Vastaajista vain 13 prosenttia oli tyytyväisiä talven teiden kunnossapitoon, tyytymättömien määrä nousi 69 prosenttiin.

Tyytymättömiä oltiin erityisesti muiden kuin pääteiden hoitoon. Ammattikuljettajista muiden teiden talvihoitoon oli tyytyväisiä vain 6 prosenttia, yksityishenkilöistä 18 prosenttia.

”Tutkimuksen tulokset ovat hälyttäviä ja pohdimme keinoja talvikunnossapidon tason parantamiseksi. Meillä on käynnissä muun muassa talvihoidon toimintalinjojen muutostyö ja hoitourakkamallin uudistustyö. Tarvitaan myös lisärahoitusta sekä tietojärjestelmien ja digitalisaation hyödyntämistä, jotta riittävän suuri muutos saataisiin aikaan”, maanteiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärki Liikennevirastosta toteaa.

Liikenneviraston tienkäyttäjätyytyväisyystutkimukseen vastasi lähes 10 000 yksityishenkilöä ja reilut 2 000 ammattiautoilijaa.

Lisärahoituskaan ei riitä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner pitää tuloksia ymmärrettävinä mutta muistuttaa, että kuluneen talven sääolosuhteet olivat ennätyksellisen vaikeat liikenteelle ja tienpidolle.

”Tilanteen helpottamiseksi talvihoidon tason nostamiseen osoitettiin yhteensä 2,5 miljoonan euron lisärahoitus”, ministeri toteaa.

Myös maanteiden kelirikko on tänä keväänä ollut pahin 20 vuoteen. Painorajoituksia on ollut lähes koko maassa, yhteensä noin 4 000 soratiekilometrillä.

Liikenneväylien korjausvelan vähentämiseen on saatu lisärahoitusta, jolla korjausvelan kasvu on pysäytetty. Se ei kuitenkaan riitä.

”Lisärahoituksenkaan turvin ei kaikkia tärkeitä huonokuntoisia kohteita pystytty kunnostamaan”, Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus