Hintataso pitänyt metsätilamarkkinoilla, ”paremmat mahdollisuudet löytää korkeamman tuoton kohteita”

Markkinahinnat ovat kehittyneet samaa tahtia inflaation kanssa, Suomen Sijoitusmetsät arvioi.

Metsäkiinteistöjen hintataso pitää pintansa muusta kiinteistömarkkinasta poiketen, Suomen Sijoitusmetsät Oy arvioi. Metsätilojen markkinahintaindeksi nousi kesäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023 koko maassa 6,4 prosenttia. Muutos oli suurin Väli-Suomessa (7,5) ja pienin Lapissa (5,4) ja Etelä-Suomessa (5,5).

”Tällä hetkellä metsäkiinteistöjen markkinahintataso kehittyy hyvin samaa tahtia inflaation kanssa. Puun hintatason nousu on veturina metsäkiinteistöjen hintatason nousussa”, yhtiön metsätietopäällikkö Eero Viitanen kertoo tiedotteessa.

Sijoitusmetsien mukaan tilojen kauppahinnat suhteessa puuston arvoon ovat alkaneet laskea vuosien nousun jälkeen. Kehitystä selittää niin puun hintatason nousu kuin markkinahintatason maltillistuminen.

Tiloja myynnissä aiempaa enemmän

Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana metsätiloja tuli myyntiin enemmän kuin aiemmin tammi-kesäkuussa jaksolla 2017–2022. Erityisen runsaasti tiloja tuli myyntiin toukokuussa ja Etelä-Suomessa.

Kauppojen määrä ei kuitenkaan noussut vastaavasti.

”Tähän vaikuttanee runsaan tarjonnan jälkeen seurannut kesälomakausi, joka on venyttänyt kaupantekoa. Markkina-aineiston perusteella on kuitenkin myös viitteitä siitä, että myymättä jääneiden kohteiden osuus on kasvanut”, metsätietopäällikkö Viitanen toteaa.

Viime vuonna ammattimaisten ostajien osuus kauppojen kokonaismäärästä nousi 43 prosenttiin. Kuluvan vuoden aikana heidän osuutensa on hieman laskenut.

”Ammattimaisten ostajien osuuden laskiessa yksityissijoittajillakin on paremmat mahdollisuudet löytää korkeamman tuoton kohteita kuin vuosiin”, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Venho.

Suomen Sijoitusmetsät seuraa metsätilamarkkinoita ja tarjoaa metsätiloihin liittyviä palveluita.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus