Kysely: Metsän taloudellinen tuotto ei merkitse kaikkea

Enemmistö metsänomistajista on valmis tinkimään rahasta muiden arvojen vuoksi. Ratkaisut halutaan kuitenkin tehdä itse.

Runsas puolet metsänomistajista on valmis turvaamaan metsäluonnon monimuotoisuutta, vaikka se vähentäisikin metsätaloudesta saatavia tuloja.

Lähes kaikki eli 91 prosenttia metsänomistajista haluaa kuitenkin vapaasti päättää metsiensä metsänkäsittelymenetelmästä ja hakkuutavasta.

Tulokset selviävät metsänomistajille suunnatusta Metsätutka-kyselystä.

Metsänomistajilla on valmiutta tinkiä metsiensä taloudellisesta tuloksesta myös maisema-arvojen säilyttämiseksi, metsien monikäyttömahdollisuuksien varmistamiseksi, vesistöjen suojelemiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ainoastaan 15 prosenttia vastanneista ei ollut valmis tinkimään lainkaan metsiensä tuotosta.

Kysely tukee vuoden 2014 metsälain uudistusta, jossa metsänomistajan valinnanvapautta metsien käsittelyyn liittyen lisättiin.

”Metsänomistajat haluavat vapautta, mutta toimivat samalla äärimmäisen vastuullisesti ja osaavat huomioida toiminnassaan metsien tuottamat monet arvot”, sanoo MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri. Kyselyyn vastasi 552 metsänomistajaa, joiden tiedot oli kerätty MTK:n osoitteistosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut