Lumituhoista lähes 10 miljoonan euron menetys

Eniten tuhoista kärsivät Kainuun metsät, Metsäkeskus kertoo.

Viime talven lumituhoista johtuvia hakkuita on suunniteltu lähes 16 000 hehtaarille, Suomen metsäkeskus kertoo. Puuta kertyy hakkuista noin 1,6 miljoonaa kuutiota, jonka myyntiarvo on 45–50 miljoonaa euroa. Tuhoista aiheutuu 7–10 miljoonan euron menetys myyntituloissa.

Eniten lumituhoista kärsittiin Kainuussa. Siellä hakkuita on suunniteltu yli 20 miljoonan euron edestä, vahingon suuruudeksi on arvioitu neljä miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalassa hakkuita on suunniteltu 16 miljoonan euron edestä ja Pohjois-Savossa viiden miljoonan euron edestä.

Kaikkia puita ei saada ajoissa metsästä

Metsätuholain mukaan tuore puutavara ja vahingoittuneet puut tulisi viedä metsästä pois viimeistään heinäkuussa. Nyt poistettavaa puuta on lumituhojen jäljiltä metsissä niin paljon, että korjaamatonta puuta on maastossa todennäköisesti vielä syksylläkin. Niinpä hyönteismäärät ovat ensi vuonna nykyistä suuremmat, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

Vahingoittuneita puita ovat esimerkiksi lumen katkomat pystyyn jääneet rungot, katkenneet latvaosat ja kokonaan kaatuneet puut. Korjuuvelvoite ei koske lehtipuita, joten maanomistaja voi jättää metsään katkenneet lehtipuut sekä pienen määrän havupuita monimuotoisuutta lisäämään.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut