Luonnonvarakeskuksen tutkijoille kansainvälinen palkinto

Voittoisassa tutkimusartikkelissa etsitään poliittisia ohjauskeinoja metsien hiilinielujen hinnoitteluun.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Jussi Lintunen ja tutkimusprofessori Jussi Uusivuori ovat saaneet Journal of Forest Economics -lehden Sören Wibe -palkinnon hiilensidontaan kannustavia ohjauskeinoja käsitelleestä artikkelistaan. Lehden perustajan mukaan nimetty palkinto annetaan kahden vuoden välein parhaalle tutkimusartikkelille.

”Artikkelissa julkaistun tutkimuksemme mukaan metsien hiilensidontaan voidaan kohdistaa erilaisia ohjauskeinoja. Tällä hetkellä politiikassa ei oteta riittävästi huomioon metsien ja niiden käytön ilmastovaikutuksia”, pohtii tutkimusprofessori Jussi Uusivuori.

EU:n ilmastopolitiikassa on käytössä monia kannustimia kasvihuonekaasupäästöjen ilmastovaikutusten hillitsemiseksi, mutta ei hiilensidontaan. Tutkimuksessa etsitään poliittisia ohjauskeinoja, joilla päästäisiin tehokkaaseen lopputulokseen metsien hiilinielujen hinnoittelussa. Mukana tarkastelussa ovat metsänomistajat, yritykset ja yhteiskunnan päätöksentekijät sekä lopputuotteiden kuluttajat.

”Suosituksemme on se, että politiikkaa pitää viedä toimijatasolle. Maanomistaja ja metsänomistaja vastaavat niistä toimista, joilla tämä hiilensidonta tehdään. Nyt asiaa käsitellään vain valtioiden tasolla”, Uusivuori sanoo.

”Hiilinielujen markkinat kytkeytyvät myös EU:n LULUCF-regulaatioon. Mallissamme hiilensidontakorvauksilla ohjattaisiin metsänomistajien käyttäytymistä niin, että hiilivaraston koko kasvaisi ohjauksettomaan tilanteeseen nähden”, Lintunen täydentää.

Lintusen ja Uusivuoren artikkeli On the Economics of Forests and Climate Change: Deriving Optimal Policies julkaistiin vuonna 2016.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat