Maanomistajat tyrmäävät Päijänteen biosfäärihankkeen

 Biosfäärialueet eivät ole suojelualueita eikä biosfäärialueen perustaminen edellytä maanomistajien toimintavapauksia rajoittavia säädöksiä.

Päijänteen ranta-alueiden maan- ja metsänomistajat vastustavat järven pohjoisiin osiin kaavailtua biosfäärialuetta, jota Jyväskylän yliopisto edistää hankkeessaan. Biosfäärialueet eivät ole suojelualueita eikä biosfäärialueen perustaminen edellytä maanomistajien toimintavapauksia rajoittavia säädöksiä.

Yhteensä 22 biosfäärialueella toimivan MTK:n pitäjäyhdistyksen ja metsänhoitoyhdistyksen allekirjoittamassa kannanotossa muistutetaan kuitenkin uhasta, jonka biosfäärihanke maa- ja metsätaloudelle muodostaa.

”Mahdolliset uhat maanomistukselle ja biotaloudelle tulevatkin tahoilta, jotka haluavat estää luonnonvarojemme kestävää käyttöä. Biosfääristä saattaa tulla hyvä vipuvarsi vaikuttaa esimerkiksi alueiden kaavoitukseen, rakentamiseen ja metsätalouteen. Metsänomistajat pelkäävät myös, että puunjalostustuotteiden ostajat saadaan boikotoimaan biosfäärialueella kasvaneista puista jalostettuja tuotteita, kuten on käynyt jo muun muassa Ylä-Lapissa”, kannanotossa todetaan.

MTK:n ja metsänhoitoyhdistysten edustajat muistuttavat, että biosfääristatuksen vaikutusta esimerkiksi yhtiöiden puunostohalukkuuteen, metsien käyttöön sekä maa- ja metsätalouskiinteistöjen arvoon ei kukaan voi ennakoida.

Kannanotossa huomautetaan myös, ettei biosfäärihankkeesta nähdä koituvan mitään etuja alueen kunnille ja elinkeinotoiminnalle.

Maanomistajat näkevät enemmän mahdollisuuksia Päijänteen alueen kehittämisessä Geopark- hankkeen ja statuksen kautta.

Lisää aiheesta: Myös Jyväskylän kaupunginhallitus torppasi biosfäärihankkeen, hanketta viedään silti eteenpäin

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat