Männyn kasvun seuraamiseen tarkka malli

Pauliina Schiestl-Aallon väitöstyössään kehittämän mallin avulla voidaan ennustaa puun kasvunopeus tarkasti, mikäli ympäristötekijät ja yhteytetyn hiilen määrä ovat tiedossa.

Uuden mallin avulla pystyttiin ennustamaan versojen pituuskasvu tarkasti.
Uuden mallin avulla pystyttiin ennustamaan versojen pituuskasvu tarkasti. (Kuva: Juho Aaltonen)

Männyn kasvuun seuraamisen on kehitetty uusi malli, jonka avulla voidaan ennustaa puun kasvunopeus tarkasti, mikäli ympäristötekijät ja yhteytetyn hiilen määrä ovat tiedossa.

Mallin on kehittänyt Helsingin yliopistossa väittelevä MMM Pauliina Schiestl-Aalto väitöstutkimuksessaan. Malli kuvaa vuorokausitasolla yksittäisen männyn hiilitaseen, joka muodostuu hiilen sidonnasta yhteyttämisessä sekä hiilen käytöstä hengitykseen, varastoihin sekä neulasten, puuaineen ja juurten kasvuun.

Mallin avulla pystyttiin ennustamaan versojen pituuskasvun ja rungon läpimitan kasvun sekä neulasten kasvun päivittäisen vaihtelun lämpötilan suorilla ja epäsuorilla vaikutuksilla. Kasvun lyhytaikaisten vaihtelujen todettiin olevan ympäristötekijöiden aiheuttamaa, eri vuosien välinen kasvunvaihtelu saatiin ennustettua yhteytystuotoksen eli hiilen lähteen perusteella.

Pauliina Schiestl-Aallon väitöskirja tarkastetaan ensi viikon keskiviikkona Helsingin yliopistolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito