MTK:ssa kiistaa järjestäytymisvapaudesta

Kiista koskee metsänhoitoyhdistyksiin kuuluvia maanviljelijöitä, jotka eivät halua liittyä tuottajainyhdistyksiin.

MTK:n järjestöuudistus on loppusuoralla. Ensi viikolla MTK:n metsävaltuuskunta käsittelee asiaa. Sen jälkeen MTK:n johtokunta, metsävaltuuskunnan kantaa kuultuaan, laatii asiasta esityksen marraskuun lopulla kokoontuvalle MTK:n valtuuskunnalle, jonka pitäisi tehdä ratkaisevat päätökset.

Metsänomistajien ja tuottajien on ollut vaikea sovittaa tavoitteitaan yhteen, mutta syksyn tullen sovullekin on alkanut löytyä sijaa.

Metsänhoitoyhdistyksissä ollaan taipumassa lisäämään yhdistysten sääntöihin maininta, että MTK:n valtuuskunta määrittää metsänomistajilta perittävän edunvalvontamaksun. Yhdistykset keräävät edunvalvontamaksun jäsenmaksunsa yhteydessä.

Metsänomistajilta kerätään kolme miljoonaa euroa vuodessa ja maataloustuottajilta kuusi miljoonaa, tästä ei ole kiistaa. Metsänomistajakohtainen edunvalvontamaksu on 10–15 euroa.

Kiperämmältä näyttää kiista MTK:hon kuulumattomista maanviljelijöistä, jotka haluavat kuulua metsänhoitoyhdistyksiin. Harvenevan jäsenkunnan kanssa tuskaileva tuottajapuoli haluaisi, että nämä ”vapaamatkustajiksi” kutsutut viljelijät maksaisivat edunvalvontamaksua metsän lisäksi myös maataloutensa osalta saadakseen kaikki keskusliiton jäsenedut ja palvelut.

Metsänhoitoyhdistyksille tämä ei käy, koska patistelun pelätään karkottavan heidät myös metsänhoitoyhdistyksistä. ”Vapaamatkustajia” on tuhansia. He maksavat satoja tuhansia euroja jäsenmaksua metsänhoitoyhdistyksille ja ostavat yhdistysten palveluita selvästi tätäkin suuremmalla summalla.

Korjattu kohta MTK:hon kuulumattomista maanviljelijöistä, jotka haluavat kuulua yhdistyksiin 29.11. klo 12.55

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus