Päivö-myrskyn tuhot jäivät pelättyä pienemmiksi

Myrskyssä kaatui lähinnä yksittäisiä puita.

Alkuviikosta Itä-Suomessa riehuneen Päivö-myrskyn aiheuttamat metsätuhot näyttävät jääneen pelättyä pienemmiksi. Myrsky kaatoi lähinnä yksittäisiä puita, ja laajimmillaankin korkeintaan muutamien kymmenien puiden ryhmiä, arvioidaan alueen metsänhoitoyhdistyksistä.

”Yllättävän pienellä selvittiin, kun verrataan siihen, miten paljon esimerkiksi sähkönjakelussa on ollut ongelmia”, sanoo Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen johtaja Harri Välimäki.

Vaikka tuhoalueet ovat pieniä, on niitä kuitenkin paljon. Välimäki arvioi, että esimerkiksi Pohjois-Karjalan alueella puuta on kaatunut useita kymmeniä tuhansia kuutiometrejä. Määrän arviointia vaikeuttaa se, että tuhoalueet sijaitsevat ympäri maakuntaa.

Keski-Savon metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan on todennäköistä, että esimerkiksi hiljan harvennetuista metsistä paljastuu vielä laajempia tuhoja.

”Myrskystä on kulunut vasta niin vähän aikaa, että kukaan ei ole vielä ehtinyt laajemmin kiertää metsissä”, hän sanoo ja arvioi, että mahdolliset laajemmat tuhoalueet selviävät heinäkuun aikana.

Tarkastuskierros tarpeen

Metsänhoitoyhdistyksistä arvioidaan, että suuri osa myrskyn kaatamista puista jää metsään.

”Pahimmilta paikoilta – joita ainakaan vielä ei ole suuremmin tullut vastaan – puut kerätään pois. Metsänomistajat saattavat itse kerätä yksittäisiä puita, ja niitä voidaan kerätä myös muiden hakkuiden yhteydessä”, sanoo Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen johtaja Markku Vaario.

Myrskyn metsänomistajille aiheuttamia taloudellisia menetyksiä on Välimäen mukaan vaikea arvioida.

”Jos yksittäinen metsänomistaja menettää muutamia kymmeniä runkoja tukkipuustosta, saattaa vahinko olla jo jonkinmoinen”, hän sanoo.

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalasta muistutetaan, että omasta metsästä kannattaa käydä tarkastamassa ainakin hakkuuaukkojen laidat ja äskeittäin harvennetut metsät. Jos tuhoja on yksittäisiä runkoja enemmän, kannattaa tehdä vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat