Raportti: Kemeraa uusittaessa huomiota vesiensuojelun suunnitteluun

Maa- ja metsätalousministeriön uudessa raportissa määritetään kestävän vesitalouden tavoitteet.

Tuore raportti kannustaa maa- ja metsätalouden vesitalouden kestävään ja monipuoliseen kehittämiseen. Raportissa määritetään kestävän vesitalouden tavoitteet ja keskeisiä vesitaloudellisia toimenpiteitä, joiden avulla voidaan ratkaista toimintaympäristön, ilmasto- ja vesiolojen muutosten mukana tuomia haasteita.

Ehdotettuja toimenpiteitä ovat muun muassa valuma-aluetason tarkasteluun panostaminen, nykytilan ja vesitaloudellisten toimenpiteiden mahdollisuuksien ymmärtäminen, vesitaloussuunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja asiantuntijoiden osaamisen vaaliminen sekä uudet ja innovatiiviset ratkaisut tutkimuksen, kokeiluhankkeiden ja digitalisaation avulla.

Esimerkiksi kemerajärjestelmän uudistamisessa tulisi painottaa hyvää vesiensuojelun suunnittelua ja parhaan vesiensuojelutekniikan toteutusta. Järjestelmän tulisi ohjata nykyistä huolellisempaan suunnitteluun ja toteutukseen happamilla sulfaattimailla. Lisäksi tukijärjestelmää pitäisi kehittää niin, että se kannustaa laajempien hankkeiden suunnitteluun, raportissa todetaan.

Vesitaloustoimissa lähtökohdaksi tulisi ottaa luonnonmukaisen vesirakentamisen menetelmät. Niitä on kehitetty jo pitkään, mutta ei juuri viety käytäntöön. Pulmana ovat olleet korkeammat kustannukset – niitä tulisi raportin mukaan vähentää niin, että luonnonmukaisista menetelmistä tulisi taloudellisesti varteenotettava vaihtoehto.

Metsätalouden ulkopuolelle jääviä alueita, kuten vähätuottoisia soita, tulisi hyödyntää pintavalutuskenttinä vesiensuojeluun, veden pidätykseen, kosteikkona tai jättää ne luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ennallistumaan. Myös ojitusilmoituksien tekemistä tulisi kehittää.

”Biotalouden peruspilari”

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä korostaa, että vesi on yksi ruokajärjestelmän ja biotalouden peruspilareista.

”Peltojen ja metsien vesitalouden hallinta on avainasemassa huolehdittaessa niin kotimaisen tuotannon edellytyksistä kuin sopeutumisesta ilmastonmuutokseen”, Leppä arvioi.

Raportti tehtiin maa- ja metsätalousministeriön, Salaojayhdistys ry:n ja Tapio Oy:n yhteistyönä. Myös useat tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiot osallistuivat työhön.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat