Siitepölykausi käyntiin, kukinnat alkamassa eteläisessä Suomessa lähiviikkoina

Turun yliopisto hakee kumppaneita siitepölytiedotuksen jatkon varmistamiseksi.

Pähkinäpensaan norkko
Pähkinäpensas aloittaa siitepölykauden Suomessa. (Kuva: Annika Saarto)

Siitepölykausi on alkamassa, Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta kerrotaan. Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumia on kantautunut Suomeen Keski-Euroopasta jo usean viikon ajan. Paikallisen kukinnan odotetaan alkavan maan lounaisosissa ja Uudellamaalla kahden viikon sisällä. Suomessa siitepölykauden aloittaa pähkinäpensas.

Turun yliopisto aloittaa säännöllisen siitepölytiedottamisen ensi viikolla (viikko 9) Norkko.fi-palvelussaan. Yliopiston siitepölyennusteet ovat aerobiologian alan asiantuntijoiden laatimia.

”Hyödynnämme työssämme useita eri menetelmiä. Näistä tärkeimmät ovat kuluvan vuoden mittaukset maanlaajuisella verkostolla, havainnot kukinnan etenemisestä luonnossa sekä siitepölyn kulkeumamallit, joita korjataan kahden ensin mainitun menetelmän avulla. Lisäksi seuraamme tarkkaan sääennusteita ja siitepölytilannetta muualla Euroopassa”, kertoo projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopistosta tiedotteessa.

Yliopisto kertoo hakevansa palvelun varmistamiseksi siitepölytiedotukselle yhteistyökumppaneita, lähinnä viranomaistahoja ja tutkimuslaitoksia. Tulevan kauden toiminta on turvattu yliopiston rahoituksella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat