ST1 kokeilee metsitystä Marokossa

Kolmivuotisessa hankkeessa haetaan ratkaisua kustannustehokkaaseen metsän kasvuun ja hiilensidontaan.

Energiayhtiö ST1 käynnistää metsitys- ja hiilensidontahankkeen Marokossa. Hanke tehdään yhteistyössä marokkolaisen yliopiston Université Mohammed VI Polytechnique’n sekä sen taustalla olevan lannoiteyritys OCP:n kanssa. Teknistä apua saadaan Luonnonvarakeskukselta.

Hankkeessa tutkitaan kolmen vuoden ajan hiilensidontaa puihin kontrolloiduissa olosuhteissa Marokossa. Neljän hehtaarin koealueelle istutetaan 16 000 puuntainta, muun muassa eukalyptusta ja akaasiaa. Istutukset käynnistyvät tammikuussa.

Nykyisestä kuivasta maaperästä muokataan taimille kasvualustoja muun muassa parantamalla maan vedenpidätyskykyä ja lannoittamalla. Hankkeessa tutkitaan myös kastelun merkitystä ja vedenkulutuksen optimointia maanalaisella tippakastelujärjestelmällä.

Maanparannuksen ja kastelujärjestelmien avulla on tarkoitus löytää optimaalinen ratkaisu kustannustehokkaaseen metsän kasvuun ja hiilensidontakykyyn.

Metsitys mukaan päästökauppaan

Hanke on osa ST1:n isompaa tavoitetta kehittää metsityksen avulla luoduista hiilinieluista validoitu ja hyväksytty työkalu ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Yhtiö muistuttaa, että EU:n nykyinen ilmastopolitiikka ei mahdollista yritysten investointeja hiilinielujen kasvattamiseen, koska niillä saavutettua ilmastohyötyä ei voi laskea hyväksi päästövähennystavoitteiden osalta päästökauppa- ja ei-päästökauppasektorilla. Tähän pitäisi saada muutos mahdollisimman pian, ST1 korostaa.

Jotta metsityksen avulla luoduista hiilinieluista saataisiin virallinen ja kaupallinen menetelmän hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, tarvitaan kansainvälisesti hyväksytty mittausmenetelmä. Helsingin yliopisto on aloittanut mittauskonseptointihankkeen, jossa pyritään luomaan kansainvälisesti hyväksytty mittausmenetelmä hiilensidontahankkeisiin ja joka mahdollistaisi tulevaisuuden hiilikaupan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut