Supikoiran ja minkin metsästysrajoitukset poistumassa

Minkki nostettiin lakiesitykseen lausuntokierroksen jälkeen.

Hallituksen esitys, jonka mukaan vieraslajeiksi määritellyt supikoira, minkki, piisami, rämemajava ja pesukarhu tulisi poistaa metsästyslain pyyntirajoitusten piiristä, on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on, että muutos tulisi voimaan maaliskuussa 2019

Kyseiset lajit on säädetty EU:ssa tai kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, joiden torjumiseksi on oltava tehokkaita keinoja. Jos esitys hyväksytään, niiden torjunnassa voidaan jatkossa käyttää samoja keinoja, joilla metsästyslain mukaan saadaan pyydystää ja tappaa rauhoittamattomia eläimiä.

Minkki ei alun perin kuulunut maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltuun lakiesitykseen, mutta se lisättiin siihen lausuntokierroksen jälkeen.

”Vieraslajit, kuten supikoira, aiheuttavat luonnossa levitessään suurta haittaa Suomen alkuperäiselle eläimistölle. Siksi tehokkaat keinot niiden torjumiseksi ovat tarpeen”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Kultasakaali puolestaan esitetään lisättäväksi riistalajiksi, jotta sen kantaa voitaisiin tarvittaessa säädellä metsästyslain perusteella. Lajin oletetaan leviävän pian Suomeen. Jos näin käy, kultasakaali voi tulokaslajina uhata alkuperäisiä lajeja kilpailemalla samasta ravinnosta ja elinympäristöstä, levittämällä tauteja ja loisia sekä risteytymällä alkuperäisten lajien kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat