Tutkijat: Lisääntyvät hakkuut suurin monimuotoisuuden uhka

Metsänomistajille olisi kerrottava entistä kattavammin metsätalouden luonnonhoidosta ja FSC-sertifioinnista, Luontopaneeli ja IBC-Carbon-hanke suosittavat.

Suomessa monimuotoisuuden merkittävin uhka on lisääntyvä puunkorjuu, Luontopaneeli ja IBC-Carbon-hanke arvioivat. Hakkuiden lisääntyminen johtaa metsien monimuotoisuuden vähenemiseen ja myös hiilinielujen pienentymiseen, mikä taas vaikeuttaa Suomen sitoumuksia pysäyttää monimuotoisuuden väheneminen vuoteen 2020 mennessä ja Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamista.

Asian korjaamiseksi Luontopaneeli ja IBC-Carbon-hanke ovat listanneet kolme suositusta päätöksentekijöille. Ensinnäkin monimuotoisuus, ekosysteemipalvelut ja ilmastonmuutos tulisi huomioida kattavasti päätöksenteon eri tasoilla. Tässä olennaista on muun muassa Metso-ohjelman rahoituksen lisääminen.

Toiseksi monimuotoisuuden turvaamisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän tavoitteita ja keinoja on tarkasteltava yhdessä. Esimerkiksi vanhojen metsien suojelu ja turvemaiden jatkuva kasvatus hyödyttävät samanaikaisesti ilmastonmuutoksen hillintää ja monimuotoisuuden turvaamista.

Kolmanneksi korostetaan, että monimuotoisuuden turvaamista voidaan edistää elinympäristöjen lisäsuojelulla, ennallistamalla ja luonnonhoidolla. Niinpä esimerkiksi metsänomistajille tulisi kertoa entistä kattavammin talousmetsien luonnonhoidosta, vaihtoehtoisista metsien käsittelytavoista ja FSC-sertifioinnista.

Ympäristöministeriön asettama Luontopaneeli edistää tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja koskevissa asioissa. Paneeli aloitti toimintansa vuonna 2015. IBC-Carbon on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama hanke, joka kehittää ratkaisuja metsien kestävämpään käyttöön. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja mukana on tutkijaryhmiä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito