UPM:n nanosellupohjainen haavasidos myyntiin Suomessa

Nanosellu on yllättänyt tutkijat, Helsingin yliopistosta kerrotaan.

UPM:n nanoselluloosasta valmistaman FibDex-haavanhoitosidoksen kaupallistaminen etenee, kun sairaalatarvikkeiden tukkuliike Steripolar Oy alkaa myydä sitä Suomessa. Sidos sai CE-merkin viime vuonna, mikä mahdollistaa sen myynnin ja markkinoinnin Euroopassa. Rekisteröintiprosessi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastossa on sen sijaan vielä kesken.

”FibDexissä kiinnostavaa on sen innovatiivisuus. Olemme aina yrittäneet olla nälkäisiä tuotteiden ja ratkaisujen perään, jotka parantavat monipuolisesti, vähemmällä kärsimyksellä ja vähemmän luontoa rasittavasti”, Steripolarin toimitusjohtaja Kaj Dahlström sanoo.

Ensikokemukset haavasidoksesta ovat lupaavia.

”Jo pienimuotoisen testaamisen perusteella suhtaudun nanoselluun luottavaisen positiivisesti. Olemme hyvin halukkaita jatkamaan kokeilua, koska pidempiaikaisessa käytössä tuotteiden eroavaisuudet tulevat vielä paremmin esiin”, plastiikkakirurgi Jyrki Vuola Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksesta kertoo.

Professori Marjo Yliperttula Helsingin yliopistosta kertoo nanoselluloosan yllättäneen tutkijat kerta toisensa jälkeen. Tutkittavana on useita hoitoja, joiden tavoite on parantaa ja kotiuttaa potilaat aiempaa nopeammin.

”Jatkoa ajatellen iso juttu on se, että nanoselluloosasta valmistetun kalvon päälle voi laittaa lääkettä, bakteerien kasvua estäviä aineita tai jopa kantasoluja”, Yliperttula kertoo.

UPM Biomedicals on kehittänyt FibDexin yhteistyössä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksen kanssa. Vuonna 2007 alkanut tutkimus ja tuotekehitys on poikinut kolme kaupallista tuotetta, joista ensin markkinoille ehtivät lääkkeiden ja soluhoitojen kehityksessä käytettävät hydrogeelit GrowDex ja GrowInk.

UPM Biomedicalsin tuotteet valmistetaan suomalaisesta koivusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat