Uusi yhteistyöorganisaatio ekosysteemitutkimukseen, toiveissa ilmastoviisaat ratkaisut puuntuotannossa

Suomi on toistaiseksi ainoa pohjoisinta Eurooppaa ja boreaalista vyöhykettä edustava maa organisaatiossa.

Euroopan komissio on perustanut Euroopan laajuisen kokeellisen ekosysteemitutkimuksen organisaation, AnaEE ERICin (Analysis and Experimentation on Ecosystems, European Research Infrastructure Consortium). Kyseessä on tutkimusalustojen verkosto, joka tarjoaa tutkijoille, yrityksille ja muille kiinnostuneille tutkimuspalveluita maatalous-, metsä-, suo- ja vesiekosysteemien tilan, ympäristön sekä maankäytön muutosten haasteiden ratkaisemiseen.

Suomesta mukana ovat Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto.

Hankkeeseen osallistumisen odotetaan muun muassa edistävän ilmastoviisaiden ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa esimerkiksi ruoan- ja puuntuotannossa. Yhteistyö lisää mahdollisuuksia yksittäisten tutkimusaineistojen yhdistämiseen isojen ympäristökysymysten ratkaisemiseksi.

”Tavoitteena on edistää tiedon ja osaamisen vaihtoa kaikkialla Euroopassa. Konsortiossa kehitetään lisäksi teknologiaa ja yhdenmukaistetaan menetelmiä. Merkittävää on myös erilaisten teollisten kumppanuuksien rakentaminen”, AnaEE:n Suomen koordinaattori Säde Virkki Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

AnaEE ERICin toimipaikka sijaitsee Ranskassa. Suomen lisäksi perustajajäseniä ovat Ranska, Bulgaria, Italia, Tanska ja Tšekki sekä kansainvälinen tutkimusorganisaatio International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies. Toistaiseksi Suomi on ainoa pohjoisinta Eurooppaa ja boreaalista vyöhykettä edustava maa organisaatiossa.

Metsänhoito Metsänhoito