Väitös: Luonnonhäiriöt paremmin huomioon metsänhoidossa

Tulevaisuudessa lumi- ja tuulituhojen riskit kasvavat, minkä pitäisi näkyä metsien käsittelyssä.

Metsän luonnolliset häiriöt, kuten lumi, tuuli ja tuli, pitäisi ottaa nykyistä paremmin huomioon metsien käsittelyssä, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Olalla Díaz-Yáñez tutki Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatyössään Norjassa esiintyviä metsäluonnon häiriöitä, mutta tuloksia voi hyödyntää myös Suomessa. Hänen mukaansa metsänhoitomenetelmä, joka aiemmin toimi puuntuotannossa, ei välttämättä toimi luonnollisten häiriöiden lisääntyessä.

Díaz-Yáñez loi mallin ennustamaan, millä todennäköisyydellä minkäkin rakenteinen metsä saattaa kärsiä tuhoista. Tietyt ominaisuudet metsärakenteessa ovat tärkeitä metsien haavoittuvuuden tunnistamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi puuston tiheys, puiden koko ja metsäkuvion suuruus.

Taloudellisten menetysten minimoimiseksi on otettava huomioon lumi- ja tuulituhojen riskit: puustoa ei pidä kasvattaa liian tiheänä ja puut kannattaa hakata aikaisemmin.

”Tulevaisuuden epävarmassa ilmastossa paikalliset metsänhoitajat voivat joutua tekemään vaikeita päätöksiä, koska luonnollisten häiriöiden huomiotta jättäminen ei ole enää vaihtoehto”, väitöksessä todetaan.

MSc Olalla Díaz-Yáñez metsätieteen alaan kuuluva väitöskirja ”Integrating the risk of natural disturbances into forest management in Norway” (Luonnollisten häiriöiden riskienhallinta Norjan metsänhoidossa) tarkastetaan 30. elokuuta Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito