Viime talven lumituhopuita yhä korjaamatta

Tuhoalueilla ytimennävertäjien populaatio on moninkertaistunut, Metsäkeskuksesta kerrotaan.

Viime talven lumituhojen jäljiltä puustoa on edelleen korjaamatta Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, Suomen metsäkeskus kertoo. Noin puolet tuhoutuneista puista jäi metsiin kesän yli.

Vielä korjaamatta olevat vahingoittuneet lumituhopuut sekä tuore havupuutavara olisi syytä saada pois metsästä hyvissä ajoin ennen keskikesää hyönteistuhoriskin takia, Metsäkeskus muistuttaa. Tuhoalueilla ytimennävertäjä populaatio on moninkertaistunut viime keväästä ja myös kirjanpainajakanta uhkaa moninkertaistua.

Halutessaan metsänomistaja voi kuitenkin jättää hehtaarille 20–30 tuhopuuta monimuotoisuutta lisäämään. Myös kaikki kuivuneet puut voi jättää metsään.

20–30 miljoonan euron menetys

Viime vuonna Metsäkeskukseen ilmoitettiin lumituhohakkuita yhteensä 53 000 hehtaarilta. Pienaukko- ja poimintahakkuita on suunniteltu liki 15 000 hehtaarille, mikä on seitsenkertainen määrä koko maan keskiarvoon verrattuna.

Hakkuista puuta kertynee noin 5 miljoonaa kuutiota. Hakatun puun myyntiarvo olisi noin 170 miljoonaa euroa ilman tuhoa. Tuhosta johtuvat menetykset metsänomistajille ovat noin 20–30 miljoonan euroa, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Artikkelit

Blogit ja Kolumnit