Yhteistutkimus pureutuu metsien tuottoon ja terveyteen

Metsäpuiden kasvuolosuhteet tulevat koko Euroopassa muuttumaan merkittävästi, joten on hyvä ymmärtää, miten kasvuominaisuuksien jalostaminen vaikuttaa geneettiseen monimuotoisuuteen.

Tutkimushankkeessa sovelletaan muun muassa metsägenomiikan, jalostuksen  ja taloustieteen menetelmiä sekä tuloksia. (Kuvaaja: Kimmo Kuortti)
Tutkimushankkeessa sovelletaan muun muassa metsägenomiikan, jalostuksen ja taloustieteen menetelmiä sekä tuloksia. (Kuvaaja: Kimmo Kuortti)

Eurooppalaisessa B4EST-yhteistutkimuksessa selvitetään kahdeksan metsäpuulajin tuotanto-ominaisuuksia, sopeutumista ja geneettistä monimuotoisuutta. Mukana on 19 partneria yhdeksästä maasta.

Suomesta hankkeessa ovat mukana Oulun yliopisto, Luonnonvarakeskus, EFI ja Finsilva. Oulussa keskitytään muun muassa männyn genomitiedon soveltamiseen jalostuksessa.

”Metsäpuiden jalostus on hidasta pitkän sukupolven pituuden vuoksi. Genomitiedon avulla voidaan metsäpuiden jalostusta nopeuttaa ennustamalla jo pienestä taimesta, millainen siitä tulee isona”, kertoo akatemiatutkija Tanja Pyhäjärvi Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä.

Tutkija muistuttaa, että metsäpuiden kasvuolosuhteet tulevat koko Euroopassa muuttumaan merkittävästi.

”Meidän on hyvä ymmärtää, miten kasvuominaisuuksien jalostaminen vaikuttaa geneettiseen monimuotoisuuteen tai muihin ominaisuuksiin, kuten taudinkestävyyteen.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat