Elyn PEFC-muistio toimitettu EU-komissioon

Ympäristöjärjestöt ovat viitanneet muistioon parhaillaan käynnissä olevissa EU:n metsäprosesseissa.

Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskusten (ely) muistio, jossa perustellaan ely-keskusten irtautumista PEFC-metsäsertifioinnin uudesta standardista, on toimitettu käännettynä EU-komissiolle. Ympäristöjärjestöt ovat viitanneet muistioon parhaillaan käynnissä olevissa EU:n metsäprosesseissa.

Yli kaksikymmentäsivuisen muistion mukaan PEFC-standardi muun muassa sivuuttaa tutkimustietoa, vesittää ekologisia vaatimuksia, ei turvaa metsien hiilinielua, ei tuo lisäarvoa elinympäristöjen säilymiselle eikä perustu ajantasaiseen luontovaratietoon.

”Näen, että tässä sekä EU:n kestävän rahoituksen metsäkriteerityössä ympäristöjärjestöt haluavat luoda kuvaa siitä, että pohjoismaiset metsät ovat huonossa kunnossa”, toteaa pohjoismaisia metsänomistajia Brysselissä edustava metsäkoordinaattori Lotta Heikkonen Nordic Family Forestry -järjestöstä.

Heikkonen sanoo näkevänsä päätöksentekoprosesseissa trendinomaisen muutoksen.

”Yhteisten ratkaisujen löytäminen ja kompromissien hyväksyminen ei enää tunnu kuuluvan päätöksentekoon.”

Metsälehti kertoi viime viikolla elyn ja Suomen ympäristökeskuksen päätöksestä irtautua PEFC-metsäsertifioinnin standardityöstä. Päätös on herättänyt muissa standardityöhön osallistuneissa toimijoissa kysymyksiä valtion viranomaisen roolista markkinaehtoisessa sertifiointiprosessissa.

Metsänhoito Metsänhoito