Kommentit (23)

 1. Kyllä kasvua on ollut ihan kiitettävästi.Tuo taitaa olla vielä niitä mäntyä joka paikkaan- systemejä? Laadusta ei niin väliä…
  Vaikka laatuharvennus on suoritettu, kuvan moni mänty on vikainen. Mitä, jos alue olisi uudistettu huolellisesti kuuselle?

 2. Hiukan rajusti poistumaa. tuuli tekee aika roimaa aukkoa tuolla kertarykäisyllä. Ja kun ei aivan ole karsiintunutkaan vielä. Olisin vielä ottanut maltillisemmin ja vasta kakkosharvennus roisimpana. Laatuakin vielä korjaten. Nyt on sekundaa pystyssäkin.

 3. Tuoha parantaa juoksuaan ajan saatossa. Munkin piti hankinta aloittaman,mutta tyydyn muihin metsähoitotöihin. Kyll metsiss hoitotyätä riittää. Enlä löhde svottamiehen touhua arvosteleen. Metsänomistaha pruukaa ottaaaina liian nuukasti omaa metsää…

 4. Ei 77 mottia ole niukasti ensiharvennukselle. Aika roheeta on.

 5. Pilke silmässä

  Hyvältä näyttää, 10 vuotta ja toiset 80 mottia pois ja viisikymppisenä päätehakkuu. Ei nämä tietysti laadussa pärjää kiduttamalla kasvatetuille, mutta kun siitä ei sen enempää makseta niin parempi kasvattaa lyhyellä kierrolla järeää puuta. Erittäin tuottoisa kohde seuraavat 30 vuotta.

 6. Ite otin vastaavassa tasan puolet tuosta määrästä. Ja kasvaa kyllä erittäin hyvin eikä yhtään tuulenkaatoa sillä alalla.

 7. Pilke silmässä

  Aika matalaa vielä nuo männyt, en näe tuossa kohteessa kovin suurta riskiä myrskytuhoille. Tietysti jos trombi tai muu vastaava poikkeuksellinen luonnonilmiö iskee kohdalle niin silloin lakoaa metsä kuin metsä riippumatta harvennusvoimakkuudesta.

 8. Visakallo

  Ensiharvennuksessa ajourilta kertyy tavaraa. Onko kaikki poistettu puu hakattu energiapuuksi? Poistuma on normaali ja työnjälki hyvä.

 9. metsä-masa

  Kun metsikkö on käsitelty laatuharvennuksena oliko poistettavissa rungoissa vikaisuutta, vai oliko poistumassa runsaasti susipuita.

  Mikä on lämpösumman määrä tällä alueella ?. Lähtöpuusto on ilmeisesti ollut n. 150 m3 / ha. Mutta ihmeteltävän paljon on tuottanut jo 20:n vuoden aikana !

 10. Hyvä harvennus. Nuo loput vikaisuudet kun poistetaan seuraavassa harvennuksessa niin loppuun jää erinomainen männikkö kasvamaan.

 11. Samalla kai voi hävittää koko metsän eli myydä. Kun seuraavaan viiteenkymmeneen vuoteen tuonne ei tarve ole metsätöihin mennä.

 12. savo'ttamies

  Metsä Masan ihmettely aiheellista, noin pieniä kolmosen kuitukasoja kapean uran varressa. Savossa noista kertyy 37 m3 hehtaarilta puuta tienvarteen.

 13. Äkkiseltään kuulostaa , että poistuma on yliarvioitu/mitattu väärin . Mutta voi se ihan hyvin pitää paikkaansa. On hakattu pääosin niitä suurimpia susipuita pois. Laatupuuta tuosta saa tuskin koskaan mutta, kun siitä ei makseta erikseen, niin mikä ettei kannata kasvattaa harvassa ja liian ravinteikkaalla maalla mäntyäkin. Ellei sitten tulevaisuudessa aleta sahapuusta maksaa oikeasti laadun mukaan ja karvaisimmat pölkyt jätetään kuitupuuksi tai niistä maksetaan vain kuitupuun hinta .

 14. Kasvu on ollut raju. ”Karsiutumista” tuossa männikössä saa kyllä odotella pitkään. Jos poistuma on mitattu, niin pitää siihen uskoa, mutta kasoistakin päätellen tuntuu uskomattomalta.
  15 vuoden kuluttua toinen harvennus ja siitä 15 vuotta päätehakkuu.

 15. Mikähän oli pituus ja ppa. Entäs nyt hakkuun jälkeen? Muuta en kysy.

 16. Täällä ei saa näköjään kysyä eikä epäillä. Minunkin poistettiin viimeinen kommentti koska kyseenalaistin tekstin määriä. Joten täällä saa esittää mitä vaan ja miten vaan ja kritiikkiä ei suvaita.

 17. Voisi myös kysyä runkolukuja ja poistetun puun keskimääräistä kokoa. Kiinnostava metsä kun poistuma tosiaan kuulostaa isolta.

 18. Tuossahan osa kuviosta on harventamatta. Vaikea moittia kun työ on kesken. Aina ajouran varsi on hiukan harvempi puukasojen ja puomin liikkumisen vuoksi. Itse en ainakaan moitittavaa löydä kesken eräisestä työstä.

 19. Miten sitten keskeneräisestä saadaan noin tarkkoja poistumalukuja Mm?

 20. Sori, kysehän olikin jo 2,5vuoden takaa olevasta eli tiedot ovat olemassa. Mutta millaiset tiedot, se kiinnostaisi kyllä. Mitä puuta ja miten noin paljon tuosta aika stantusta ja jopa aneemisesta palstasta?

 21. Pilke silmässä

  Onkohan harvennus tehty moottorisahalla, kun ajouralla latvukset ei ole painuneet ja osa kasoista on lumen peitossa osa ei. Lisäksi näyttäisi ajouran viereen jääneiden puiden oksia olevan karsittu.

 22. savo'ttamies

  Miestyönä tuo, moottorisahalla. Erittäin hyvä työnjälki, ( ei sitä kukaan kommenteissa kyllä moitikkaan ) kapeat urat, ei liian harvaksi hakattu. Seuraavassa harvennuksessa kertyy puuta jo kunnolla, tukkiakin. Toisin kun jonkun suorittajan jäljiltä.
  Jos tyvimutkaisia jouduttu jättämään lihomaan, parempien puutteessa, ei se hakkaajan vika ole.

 23. Ensiharvennus tehtiin tosiaan itse moottorisahalla pääsääntöisesti 4-5 metriseksi energiarangaksi (silloin sai hyvän hinnan). Ennen harvennusta pohjapinta-ala oli noin 27, pituus 10 metriä ja kuutioita täten noin 145. Runkoluku oli arviolta 2200. Harvennuksen jälkeen pohjapinta-ala oli 16 ja runkoluku reilut 1100. Motteja noin 85. Harvennuksessa poistettiin paljon etukasvuisia, huonolaatuisia puita, mutta huonolaatuisia puita tietysti myös jäi kuviolle. Seuraavassa harvennuksessa ne sitten poistetaan. Tänä syksynä (3 kasvukautta myöhemmin) kun kävin kuviolla, niin motteja oli kuta kuinkin 130. Toinen harvennus 4-5 vuoden päästä.

  Mielenkiintoinen kuvio. Itselläni ei ole osaa eikä arpaa sen hyvään kasvuun. Kuvio sijaitsee ison mäen alarinteessä, ja ravinteita ja vettä valuu siihen mukavasti. Maaperä on vettä läpäisevää, mutta kuitenkin kohtalaisen hienojakoista karkeamman luokan hietaa. Lisäksi paikka on lämmin, kun suunta on etelään. Kuusen kasvupaikkahan tuo tietysti on, enkä tiedä miksi siihen mäntyä on istutettu. Mutta kyllä tämänkin kanssa varmasti pärjätään.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut