Onnistuneesti toteutettuja säästöpuuryhmiä

Kuvissa säästöpuuryhmiä vuosituhannen vaihteen jälkeen hakatuilla uudistusaloilla. Oikea sijoittelu ja oikeat puulajivalinnat ovat tuottaneet toivotun tuloksen. Pääkuvan keskiössä on kolme tiivistä ryhmää ja taustalla hyvinvoivaa nuorta männikköä silmänkantamattomiin. Tehometsätalouden tuotoksia. Esimerkki siitä ,mitä nopea uudistaminen ja oikea-aikainen taimikonhoito saa aikaan.

Kommentit (7)

  1. Maisemallisesti hyvä paikka tien vieressä. Noin minäkin olen joskus tehnyt. Ei kuitenkaan ihan ohjeiden mukainen, koska puut saattavat kaatua tielle.

  2. Nuo ”säästöpuut” ovat jo olleet niin pitkään säästöpuina, että en uskoniiden tuulen voimalla kaatuvan. Eri asia on sitten kun ne ovat lopettaneet kasvunsa ja keloina törröttävät, niin kaatuuhan ne – joskus kolmensadan vuoden kuluttua.

  3. Yleensähän säästöpuita ei pitäisi jättää tien eikä sähkölinjojen läheisyyteen. Sinänsä puulaji on oikea.

  4. suorittava porras

    Nuo säästöpuut on jätetty vanhan ohjeistuksen aikaan. Ovat kuitenkin sen verran etäällä tiestä ,että välitöntä vaaraa ei ole. Ryhmissä on runsaasti eri-ikäisiä puita, myös aluskasvoskuusia ja muutama lehtipuu. Nykyään ohjeet kieltävät teihin tai sähkölinjoihin rajoittuvat säästöpuuryhmät.

  5. Humpsista. Kakkoskuva hiukan häiritsi. Onko tie mennyt muinoisen hautaröykkiön läpi.

  6. suorittava porras

    Pätkä vanhaa kiviaitaa. Nähtävyys sinäänsä. Viime vuosisadan alun ajoilta löytyy myös kuvamateriaalia lähistöllä olleesta tilasta ja sen riihestä ,jossa kaksi nokista kaverusta oli puintihommissa. Nyt ei taida sillä kohtaa olla mitään merkkejä elämästä.
    Kuvat ovat laajalta talousmetsäalueelta ,jonka sisällä on pari isompaa suojelukuviota ja niistä toisen läpi kulkee luontopolku . Monimuotoisuutta on siis vaalittu siellä ,missä siihen on suotuisat olosuhteet.
    Lähetin muutama vuosi sitten otoksen pääkuvan paikkeilta. Siinä männyntaimikosta oli käyty sahailemassa moottorisahalla hakkuussa unohtuneet aluskasvoskuuset ,jotka olivat kehittyneet reiluun kuitukokoon ja haittasivat männikön kehitystä. Tuloksena on nyt tasaisesti kehittynyt nuori metsä.

  7. Taimikon vartuttua sopivalla paikalla poistaa puut.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat