Poistumaan riittää

Runkomäärää on vähintään riittävästi. Kunpa olisi aikoinaan tehty edes kunnollinen taimikonperkaus niin tilanne olisi paljon parempi. Keskimäärin jää ihan hyvä metsä ja ei tilakauppaa ole tarvinnut katua. Työmäärä tietenkin on ollut iso, tässäkin ennakkoraivaus oli melko hidasta.

Kommentit (24)

  1. Hienoahan tuollaista on tehdä. On jotain tehtävääkin, ei tarvii turhaa nuhrata.

  2. Energiapuuta tulee reilusti, myös riskiä lumi ja tuulituhoille, pari vuotta jos pysyy pystyssä voi huokaista helpotuksesta..

  3. Mitä noista pitäis tulla, kun noin harvaksi meni, menköön loputkin.

  4. Millä on tarkoitus ajaa? Oletko raahannut kaikki risut ajouran varteen? Hevosellako meinaat, vai M-kelkalla ?

  5. On löytynyt hakkuun jälkeen nätti koivikko, työläs homma tietenkin. Ei ole kasvatettavaksi liian harva. kuva vääristää. Ainoa uhka lumituho. kun koivut ovat vähän riukuutuneet. Olisi voinut tehdä myös siten, että nyt ajourat ja lievempi harvennus ja parin kolmen vuoden päästä uudelleen, kun juuristo on vahvonut.

  6. Gla

    Hieno lopputulos varsinkin lähtötilanne huomioiden. Ainoa mitä jään miettimään on risujen keruu. Kuten sanoit tuollaisen kohteen kunnostus on muutenkin työlästä, joten paljonko tuosta tulee kertymää eli paljonko siitä saa rahaa? Itse en ole koskaan edes miettinyt risujen keruuta raivauskohteissa. Silloin ei tarvitse avata ajouriakaan. Ei tosin ole omaa kalustoakaan ja mahtaako ostopalveluna saada edes omia pois.

  7. Metsäkupsa

    Olet loihtinut ryteiköstä ensiluokkaisen metsän. Työtä vaatii. mutta lopputulos palkitsee. Joskus kun on toinen puoli paju-raita-leppä yhdistelmää, silloin ei lopputuloskaan ole hääppöinen, teki mitä hyvänsä.

  8. Energiakouran hankinta oli hetken harkinnassa kun tämä palsta tuli omistukseen, mutta kohtuullisesti on selvinnyt tavallisellakin hakkuukouralla. Olisi vaan pitänyt reilummin ennakkoraivata. Koivukuidut olen ottanut erilleen niin samalla latvukset jää nippuun. Kertymä nyt riittää kameraan, ilman energiapuuta ei olisi kaikkialla riittänyt. Alaa on kuitenkin kymmeniä hehtaareita niin korkeammalla kemeralla jo merkitystäkin. Tämmöinen vielä helpompi tehdä kuin esim ylispuustoinen kuusikko mitä olisi vielä edessä.

  9. No ei tuolla mitään rahallista arvoa paljon ole.

  10. Näihin saa muistaakseni 2 kemera tukea, nuorenmetsän hoitotuki ja energiapuun korjuutuki ja tietty puusta hinta, vai muistinko tuet oikein? Pitäs tulla jo vähän rahaakin..

  11. Apli oikeassa, kaikki Kemerasta pois vaan.

  12. Onhan tuossa iso vahinko tullut. Tukkikoivikko olisi nyt jo jos olisi hoidossa ollut. Koivikko ei kestä sitten yhtään hoitamattomuutta. Aika oikeille toimille on muutama vuosi. Itse en kannata Kemera tukia. Se on vähän niin kuin huoletonta isäntää palkittaisiin metsän huonosta hoidosta. Itsekään en olisi viitsinyt alkaa risuja keräämään. Nuolu ei elätä sanoi vanha kansa.

  13. Taimikkojen hoitoon kemera on omiaan korvaamaan pitkäkestoista tulon odottelun tuomia lisäkuluja. NMH:n e-puun ja ensiharvennuskuitupuun hakkuissa se on ollut metsäteollisuudelle annettua puunhankintatukea joten joutaakin lakkauttaa.

  14. Juu tuet pois vaan, näihin saadut tuet tekee näistä kannattavia korjata energiapuuta, niin mikä ettei..

  15. Hienon metsän olet tehnyt. Joskus vanhan kemeran aikaan tehtiin noita paljon ja ihan normi kouralla joukkokäsittelynä. Rungosta karsitturanka ja latvat kasalle myös. Olivat hyviä työmaita urakoitsijoille kun vielä silloin ei puntarilla punnittu. Keskikoko jäi pieneksi ja taksa oli hyvä. Eihän noista varmaan energiaa paljon lähtenyt mutta kyllähän niitä teki kun taksa oli hyvä. Paremman tuloksen sai kun ainespuuhakkuusta.

  16. Onko koko ongelma Mm? Miten voit päätellä että pieni koivu antaa vähemmän energiaa kuin iso koivu? Onko takana jokin tieteellinen tutkimus vai? Minusta jokainen koivu klapina tai hakkeena antaa kiinto-osuudeltaan aivan saman palamistuloksen. Pieniä tokkiinsa tarvitaan hiukan enemmän kuutioon määrällisesti.

  17. Ainakin minun kattilassa jos oksia polttaa niin isomman kasan niitä saa poltaa kuin klapeja että sai varaajan kuumaksi. Kun tuollainen oksakasa seiso pellonlaidassa kesän niin aika vähän siitä kaukolämpökattilaan lämpöä kertyy.
    Minulle se oli sama kun vain rahaa tuli. Ei haitannut yhtään.

    Kumma se oli kun alettiin kilowateissa maksamaan niin puu vain tahto järeytyä. Kumma juttu.

  18. Ehkä otsikko voisi olla esim. poistettavaa riittää. Hienoa työtä.

  19. mm. unohtaa vanhan totuuden: ”Kilo puuta lämmittää yhtä paljon, on se mitä puulajia tahansa”. Hakkurin läpi ajettu pienpuu on kyllä saman painoista kuin vaikka tukkipuusta haketettu, jos puulaji on sama ja tilavuus sama.

  20. suorittava porras

    Kesän tai kahden vanhojen risujen polttaminen ei paljon lämmitä. Kuvassa erittäin tyypillinen kohde , joita tarjottiin alussa giljotiinikohteiksi sellaisenaan. Ei elätä ainakaan yrittäjiä väitetään täällä mitä tahaansa. Jos joku lenkki ketjussa ei menesty ,ei koko menetelmälläkään ole tulevaisuutta.
    Kuvassa on tehty paljon työtä ja jälki on siistiä ,mutta tuloa tuo metsä ei enää kunnolla anna. Kannattaa miettiä sitäkin ,mikä on koivikon arvo päätehakkuussa.
    Tätä teemaa kannattaa pitää esillä ,että kenenkään kohdalle ei tulisi jatkossa kuvan kaltaisia työmaita. Ajoissa tehdyt toimet ovat avainasemassa.

  21. Luultavasti kuusikon th jäänyt aikoinaan tekemättä. Turha sitä tuossa vaiheessa on enää murehtia. Koivikosta ihan ok metsä tulossa ja näkyy oleva kuuusikkoakin ympäristössä. Se on sitä monimuotoisuutta , kun ei vain yhtä puulajia kasvateta.

  22. Haastetta ainakin on tällä ostopalstalla riittänyt, mutta pahempia yllätyksiä ei ole tullut. Suurin riski lähivuosina on tuuli ja lumituhot. Toisaalta jos hoitotyöt olisi tehty aikanaan niin omistaja olisi nyt jokin muu kuin minä. Eikä hermot olisi montaa päivää kestänyt jos kyseessä ei olisi ollut oma metsä. Minunkin mielestä uusi kemeratuki esitys on hyvä, jospa vähitellen opittaisiin hoitamaan taimikot ajallaan.

  23. Visakallo

    Ainahan se parempi olisi, ettei tällaisia alueita syntyisi, mutta kyllä niitä valitettavasti tulevaisuudessakin tulee olemaan. Jatkossa tällaiset kohteet kunnostetaan raivaamalla ylimääräinen puusto maahan, kun korjuu ei kannata.

  24. MIISU4F

    Oispa kesä. tai kevät, lehdetön aika tai syksy…ai että rallattaisiin yhdessä raivaussahan kanssa!!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat