Taimikonhoito myöhässä

Kuuset istutettu 15 vuotta sitten, muokkaus metsä-äkeellä. Pohjat mt-omt Etelä-Suomessa ja kuviolla kokoa reilu 6hehtaaria. Pisimmistä kuusista näkee minkälainen metsä olisi voinut syntyä jos varhaisperkauksen tapainen olisi tehty ajallaan. Metsurin työ viime kesänä onnistui mielestäni kuitenkin hyvin, murrokko on paikoin toista metriä paksu. Ammattimies asialla. Kyllä tästä ainespuumetsä tulee kun koivut pääosin poistetaan 10 vuoden kuluttua.

Kommentit (9)

  1. Kahen vaiheilla että onko nuo kuuset kaikki 15 v sitten istutettuja vaiko jokunen luonnon kylvämä seassa.Kuvasuurennos kyllä viittais siihen.Elikkä juroo se kuusi eteläsuomessakin kun ei ole olosuhteet kohillaan.

  2. Lapin mies on oikeassa. Ei ole istutuskuusia kaikissa kuvissa. Ja isoimmat ovat alikasvoksesta kasvuunlähteneitä, hyvin usein valitettavasti lahoja. Tuleehan se metsä näinkin, mutta vähintään 10 vuotta on menetetty ja hoidetuun metsään verrattuna tuotto tulee olemaan joka vaiheessa alhaisempi. Maassa on voimaa ja lämpösummaakin olisi riittävästi aivan toisenlaiseen tulokseen. Koivujen varaan ei tukkisatoa voi laskea, sen verran ohutta ja mutkaista raippaa se on. Hirvien laidunmaata.

  3. Vähän saman näköisiä kuvioita löytyy meiltäkin. On istutettu kuusta, tai on jätetty istuttamatta ja hoitamatta. Koivu on meillä vallannut myös osan istutuskuvioista.
    Tuossa on hyvä tilanne siinä mielessä, että koivuja ja kuusia on selvästi eri latvuskerroksissa.

    Uudistus alalle jääneet kuuset ovat siinä mielessä ongelmallisia, että hakkuut on tehty usein avohakkuuna kesäaikaan, eikä kuusia ole sen kummemmin varottu. On saatettu motolla ajaa ylikin. Lisäksi vielä maanuokkaus varmistaa vauriot näissä kuusissa. Kasvussa ne kyllä pärjäävät, jos eivät ole aivan surkeita.

  4. suorittava porras

    Kuvan taimikon istutusaikaan viljeltiin yleisesti ajatusta , että taimikoita ei tarvitse hoitaa . Energiapuunkorjuun oli tarkoitus olla ensimmäinen hoitotoimenpide metsässä . Varhaisperkaus oli täysin tuntematon käsite neuvonnan puolella . ”Odotellaan vähän , että saadaan kemerat ”, oli yleinen ohje . Mitä myöhemmin toimenpiteet tehtiin , sitä enemmän tukea saatiin lisätäkynä energiapuutuki.Kuvassa näkyy ”loistavasti”, mitä siitä seuraa. Kuvan tilanne on tosin saattanut syntyä muistakin syistä , mutta hoitamattomuuden seuraukset ovat samat .

  5. Hoitamattomuuteen on monta syytä. Tätä hoidettiin paikallisen perinteisen metsätoimijan toimesta vajaa pari hehtaaria tienvarresta noin 7-8 vuotta sitten, mutta sitten homma jäi jonkin kiireellisen ennakkoraivauksen takia kesken. Eikä muistanut metsänomistajakaan että se jäi kesken…

  6. Petkeles

    Luomumiesten hommaa. Ei se väärin oo.

  7. ”Kuvan taimikon istutusaikaan viljeltiin yleisesti ajatusta , että taimikoita ei tarvitse hoitaa . Energiapuunkorjuun oli tarkoitus olla ensimmäinen hoitotoimenpide metsässä . Varhaisperkaus oli täysin tuntematon käsite neuvonnan puolella .”

    Taimikkojen hoidon myöhästyminen johtui kemeran säännöistä, jotka nyt on korjattu.
    Eikä varhaisperkaus ollut täysin tuntematon käsite. Ei voi yleistää.
    N. 15 vuotta sitten oli energiapuun kasvatus ennen ensiharvennusta yksi
    mahdollinen kasvatusketju, koska puulla oli vielä kohtalainen hintaodotus olemassa.
    Th:ssa jätettiin männiköissä 3000-4000 kpl/ha tarkoituksena hakata
    energiapuuksi ja jättää sen jälkeen n. 1500 kpl/ha .

  8. Kuvion kohteen osalta ei ollut mitään energiaharvennukseen valmistautumisajatusta/suunnitelmaa. Eikä ole jatkossakaan. Täytyy nostaa hattua metsuriporukalle. Iso kuvio käsiteltiin reunoja myöten ja jämptisti. Tavaraa oli paljon, mutta kaatojen suuntauskin tehtiin 100% tarkkuudella niin ettei kuusien päälle jäänyt mitään. Eikä kustannukset ihan mahdottomia olleet, alle 500€/ha (alv0%) se kuitenkin jäi. Ja kemeraa tuli :).

    Kuitenkin pysyvä vahinko on jo tapahtunut, kiertoaika pidentynyt 10 vuodella ja kertymät seuraavissa hakkuissa heikommat.

    Täytyy toimia sellaisten kumppaneiden kanssa jotka toteutavat sovitut työt loppuun asti…

  9. Eihän se varhisperkaus koskaan kiellettyä ole ollut, mutta kun se ei ollut tuettua niin pyrittiin viivyttämään raivausta jotta päästäisi yhdellä kerralla. Rehevillä mailla se ei vaan toiminut. Se on parasta nykyisessä kemerassa ,että tuetaan oikeasti tekemistä eikä tuen hakemista kuten ennen.

Metsänhoito Metsänhoito