Turhan työn muistoksi jätetty

Vajaa kymmenen vuotta sitten siemenpuuasentoon hakattu 3 ha:n kallioinen kuvio. Ensin myyrät tuhosivat suurimman osan taimista talvella 2009. Kylvin uudestaan männylle ja hyvin lähtivätkin kasvamaan. Perkasin heinistä ja vesakosta taimikon muutaman vuoden kuluttua. Hirvet kuitenkin asettuivat alueelle asumaan varmaan osaksi syystä että naapurin puolelle rajan pintaan tuotiin suolakiviä ja syöttökatoksia houkuttelemaan niitä. Vain nämä on nyt jäljellä hyvin kasvuun lähteneistä männyntaimista.

Kommentit (3)

 1. Yhtä taisteluahan tuo alkutaival metsänhoidossa tahtoo olla ja vaatii paljon omatoimista työtä.
  Kuvissa näyttäisi olevan paljon hyvää kuusentainta tulossa. Kohta vain raivuusahan kanssa töihin kunhan ensin mietit millaisen kasvuston jätät.
  Männyntaimikoissa itse kuljen vuosittain oksasaksien kanssa poistaen kilpalatvoja, pokaoksia ja pikkuhiljaa karsien alempia oksia. Joskus kokeilumielessä olen jättänyt reilun metrisen taimen jossa jäljellä kuvantapainen taimi, jossa jäljellä vain tuo latvus. Siitä se vaan jatkaa kuin ei olisi mitään tapahtunutkaan. Taimien kouliminen ihan mukavaa ja rahanarvoista puuhastelua vaikka koko perheelle.

 2. Huonokäytöksinen metsästysseura. Anna palautetta. Alunperin nuolukivien tarkoitus oli pitää hirvet pois tiesuolan maustamista tienvarsista. Sitten huomattiin, että nuolukivien tuntumasta saattaa löytää hirviä muualtakin. Lapissakin olen törmännyt nuolukiveen jossain tunturin rinteessä. Kerran kuulinkin ajon alkavan sen läheltä. Riistakamerat ovat tuoneet uuden ulottuvuuden nuolukivien käyttöön.

  Nuolukivet ovat eduksi, jos niillä houkutellaan paikkakunnan hirvet paikkoihin, joissa niistä ei ole haittaa mäntytaimikoille. Olen pitänyt visusti huolen, ettei meidän mäntytaimikkojen lähimaastoonkaan tuoda nuolukiviä. Hirviporukoilla pitäisi olla pelisilmää mihin tuovat kiviä.

  Kivethän eivät siis lisää hirviä muuten kuin siinä mielessä, että ne oikein asetettuina saattavat vähentää kolareita. Sitä olen ihmetellyt, että voivatko ne lisätä hirvien tauteja. Tilannehan on sama kun lähiön jollkin pihalle tuodaan jättitikkari. Pian kaikilla lapsilla on samat pöpöt.

  Kummallisen totaali tuho. Olisivatko myyrätkin uudelleen lisääntyneet ja täydentäneet hirvien vaikutusta?

 3. Gla

  Millainen ala yhdestä nuolukivestä muuttuu metsätaloudelle haitalliseksi? Ihan pienellä alalla hirvet tuskin pysyttelee, joten kun mosaiikkisessa ympäristössä on taimikoita ja niistä suuressa osassa pitäisi kasvattaa koivua tai mäntyä, lienee tarpeetonta harhaanjohtamista keskittyä nuolukiviin. Pitäisi keskittyä hirvien määrän vähentämiseen.

Metsänhoito Metsänhoito