Asiantuntija: Jalostus merkittävä paremmin

Metsänjalostuksen tuoman lisäkasvun arvo voi olla tulevaisuudessa 350 miljoonaa euroa vuodessa.

Jalostetut siemenet ja taimet tulisi merkitä nykyistä selkeämmin, kirjoittaa puuntuotannon asiantuntija Arto Koistinen Tapio Oy:stä. Hänen mukaansa nykyinen EU-direktiiviin perustuva luokittelu ei kerro asiaa tuntemattomille, mikä viljelymateriaali on lähtöisin jalostetusta alkuperästä.

”Metsänjalostuksen ansiosta saadun lisäkasvun arvo voi karkean laskelman mukaan olla tulevaisuudessa 350 miljoonaa euroa vuodessa. Jalostuksen tuottama kansantaloudellinen hyöty kertyy ja kasvaa vuosikymmenten aikana”, Koistinen perustelee.

Tapion äskettäin järjestämää metsätiedepajaa varten käytiin läpi merkittävä määrä tuoreimpia pohjoismaisia tutkimuksia. Niiden tulokset ovat yksiselitteisiä: jalostuksella on saatu puun kasvu paranemaan huomattavasti. Myös puun laatu ja taimien elinvoimaisuus ovat kohentuneet. Uusien jalostussukupolvien myötä tulokset paranevat edelleen.

Metsänjalostuksen kannattavuus -raportin ovat laatineet Arto Koistinen, Liisa Käär ja Risto Päivinen Tapio Oy:stä. Raportti on luettavissa Tapion verkkosivulla.

Metsälehteä julkaiseva Metsäkustannus Oy on osa Tapio-konsernia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito