Hirvivahinkokorvauksia maksuun runsaat 700 000 euroa, ”moni paha vahinko jää ilmoittamatta”

Eniten korvauksia maksetaan Pohjois-Pohjanmaalle, Metsäkeskuksesta kerrotaan

Hirvivahinkokorvauksia maksetaan viime vuodelta 740 000 euroa, Suomen metsäkeskus kertoo. Summa nousi vuodentakaisesta noin 40 000 euroa. Korvauksia maksetaan 1 460 hehtaarilta, siinäkin hieman kasvua edellisvuodelta.

Koko summasta kasvu- ja laatutappioden korvauksiin menee 550 000 euroa, viljelykustannuksiinvajaat 60 000 euroa ja arviointikustannuksiin 130 000 euroa.

Korvaussummat vaihtelivat alueittain. Eniten maksettiin Pohjois-Pohjanmaalle, runsaat 200 000 euroa. Metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille maalis-huhtikuussa.

“Todellisuudessa hirvivahinkoja on paljon enemmän kuin metsänomistajat hakevat niihin korvauksia. Moni pahakin vahinko jää ilmoittamatta ja korvaukset hakematta”, sanoo kehittämisasiantuntija Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta tiedotteessa.

Hirvieläintuhojen laajuutta on arvioitu valtakunnan metsien inventoinneissa. VMI:n tietoihin verrattuna vakavista hirvituhoista korvataan vain vajaa viidennes ja kaikista kasvua alentaneista tuhoista kaksi prosenttia.

Metsänomistajat eivät hae korvauksia, jos epäillään, ettei korvauskynnys ylity, Metsäkeskuksesta arvioidaan. Ennen vahinkoarviointia voi kysyä neuvoa esimerkiksi Metsäkeskuksen neuvojilta.

Hirvivahinkoja esiintyy tyypillisesti noin kolmimetrisessä männyntaimikossa. Metsänomistajien kannattaa tarkistaa taimikot vuosittain. Siihen hyvä hetki on keväällä, kun lumi on sulanut ja lehtipuut ovat lehdettömiä.

Metsäkeskuksen uudesta raportista korvaussummat näkyvät kunnittain ja eri vuosina.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat