Ilmastotuhot voimistuvat pohjoisen havumetsissä

Metsien sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon voi vaimentaa muutoksen vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

Ilmastonmuutos lisää metsätuhojen vaikutuksia etenkin pohjoisissa havumetsissä. Nature Climate Change –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuivuus, metsäpalot, myrskyt, hyönteiset ja sienitaudit todennäköisesti yleistyvät ja voimistuvat tulevaisuudessa.

Pohjois- ja Keski-Euroopassa metsiä ovat tuhonneet erityisesti myrskyt, ja niitä ovat seuranneet hyönteistuhot.

”Esimerkiksi vuoden 2005 Ruotsin Gudrun-myrskyä seurasi massiiviset kirjanpainajatuhot. Tuulituhoille taas alttiita olivat erityisesti juuristolahon vaivaamat metsiköt. Tämä on hyvä esimerkki erilaisten metsätuhojen yhdysvaikutuksista toisiinsa”, tutkija Juha Honkaniemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) toteaa.

Pitkällä aikavälillä metsien sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon saattaa vaimentaa odotettavaa tuhojen yleistymistä. Tällainen sopeutuminen on kuitenkin hidasta.

”Metsät voivat myös tuhojen seurauksena muuttua entistä monimuotoisemmiksi ja vastustuskykyisemmiksi myöhemmille tuhoille. Siinä mielessä tuhot ovat osa metsämaisemien luonnollista kehitystä”, sanoo tutkija Mikko Peltoniemi Lukesta.

Tutkimusta varten kansainvälinen ryhmä metsäntutkijoita ja biologeja – muun muassa Itävallasta, Saksasta ja Suomesta – keräsi ja analysoi yli 1600 eri havaintoa tutkimuksista, joissa oli pystytty luomaan selkeä linkki metsätuhojen ja ilmaston välille.

”Tarkastelimme, miten ilmastonmuutoksen epäsuorat vaikutukset, kuten puulajisuhteiden muutokset, vaikuttaisivat metsien tuhoriskeihin ja millaisia vuorovaikutussuhteita tuhonaiheuttajien välillä on. Tähän saakka tätä tietoa ei ole ollut riittävästi”, Peltoniemi kertoo.

Luonto Luonto