Ministeriö: Kantokäsittelykautta lyhentävä asetusmuutos lykkääntyy

Juurikäävän torjuntaan käytettävien urean ja harmaaorvakkavalmisteen saatavuus on parantunut maaliskuulta.

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteltu määräaikaista asetusmuutosta, joka mahdollistaisi kantokäsittelykauden lyhentämisen, mikäli torjunta-aine uhkaa loppua. Metsälehden tiedon mukaan asetus ei astu voimaan vielä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Syynä on maaliskuuhun verrattuna parantunut torjunta-aineiden saatavuus.

”Me olemme hyvin tiivisti konsultoineet torjunta-aineiden myyjiä ja toimittajia, sekä urean että harmaaorvakan. Ainakaan välitöntä paniikkia ei toukokuun alussa näytä olevan, mutta me seuraamme asiaa ja tarpeen mukaan asetus tulee nopeasti laitettavaksi ulos”, kertoo neuvotteleva virkamies Tatu Torniainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Juurikäävän torjuntaan käytettävästä ureasta on ollut Ukrainan sodan vuoksi pulaa. Hätäasetusta valmistellaan, jotta kantokäsittely ei muodostaisi pullonkaulaa puunkorjuulle muutoinkin kriittisenä aikana.

Laki velvoittaa kantokäsittelyyn toukokuun alusta marraskuun loppuun, kun hakkuuvuorokauden alin lämpötila on nollan yläpuolella. Nyt määräaikaisella asetusmuutoksella saatetaan nostaa lämpötilarajaa, mikä lyhentää käsittelykautta, sekä poistaa kantokäsittelyvelvoite turvemailta, mikäli torjunta-ainetta ei ole riittävästi saatavissa.

Metsänomistajan on hyvä tiedostaa, että hakkuu kuusikoissa tai männiköissä sulan maan aikana ilman kantokäsittelyä altistaa metsän juurikääpälaholle. Juurikääpä pystyy pahimmillaan lahottamaan arvokkaimman tyvitukin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat