Metsäpalokartat auttamaan riskien ennakoinnissa ja sammutustyössä

Metsäpalokarttoja kehigtetään parhaillaan koko Suomen alueelle.

Ilmastonmuutos lisää metsäpalojen riskiä kotimaan metsissä tulevina vuosina. Suomen metsäkeskus kehittää parhaillaan yhteistyössä pelastuslaitosten, Pelastusopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Arbonaut Oy:n kanssa metsäpalokarttoja koko Suomen alueelle.

Metsäpalokartat antavat pelastushenkilöstölle tietoa metsän syttymisherkkyydestä, käyttökelpoisista rajoituslinjoista, parhaasta saavutettavuudesta palokalustolle sekä sammutusvesivarannoista.

”Laajan metsäpalon aiheuttamat tappiot metsänomistajalle ovat suuret, sillä palanutta ja hiiltynyttä puuta ei voida enää käyttää metsäteollisuuden raaka-aineena. Metsäpalon vaurioittamat kuuset ovat alttiita hyönteistuhoille, joten tuho voi edetä myös metsäpalon jälkeisinä vuosina. Kuusen lisääntyminen altistaa metsiämme myös metsäpaloille ja niiden jälkeisille seurannaistuhoille”, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Suomen metsistä kerätään puustotiedot laserkeilauksilla kuuden vuoden välein. Metsien inventointitietoa voidaan hyödyntää myös maastopalojen torjunnassa. Suomen metsäkeskus ja yhteistyökumppanit aikovat tuottaa paloriskiä kuvaavat, ajantasaiset metsäpalokartat koko Suomen alueelta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat