Näin teet tekopökkelön – tutkittuun tietoon perustuva opas pökkelöiden tekoon julkaistu

Tee korkeita ja paksuja tekopökkelöitä etenkin kuusesta ja koivusta, oppaassa neuvotaan.

Tekopökkelöiden teosta on julkaistu ensimmäistä kertaa tutkimukseen perustuva ohjeistus. Ohjeistus ja video on laadittu Tekopöly-hankkeessa, jossa mukana ovat olleet Luonnontieteellinen keskusmuseo, Jyväskylän yliopisto, Metsä Group ja Bioname.

Ohjeistuksessa neuvotaan muun muassa pökkelöiden puulajivalinnassa ja niiden sijoittelussa: ”Tee korkeita ja paksuja tekopökkelöitä etenkin kuusesta ja koivusta. Jätä pihlaja, haapa, raita ja muut harvinaisemmat lehtipuut kokonaisiksi säästöpuiksi. Sijoittele tekopökkelöitä hakkuun keskelle ja reunaan. Tee tekopökkelöitä sekä harvennushakkuissa että päätehakkuissa. Katkaise pökkelö elävästä ja hyväkuntoisesta puusta.”

Pökkelön tekemisen lisäksi esitellään tekopökkelöitä hyödyntäviä lajeja.

”Oppaat ovat tarpeen, sillä tutkimukseen perustuvaa ohjeistusta tekopökkelöiden tekemisestä ei ole Suomessa aiemmin julkaistu”, kertoo hankkeen koordinaattori Heidi Björklund.

Oppaan ohjeet perustuvat tutkimushankkeen ja muihin tutkimuksiin. Hankkeessa tutkittiin, millaiset tekopökkelöt ovat hyödyllisimpiä lahopuuta käyttävän lajiston kannalta. Tutkittavia lajiryhmiä olivat linnut, sienet ja pistiäiset.

Tutkimuksissa tekopökkelöiltä löydettiin lähinnä yleisiä lahopuuta hyödyntäviä lajeja, kuten kantokääpää ja purppuranahakkaa. Linnuista havaittiin merkkejä etenkin käpytikan käynneistä.

Lisää aiheesta: Tekopökkelöiden tekeminen talousmetsissä -opas

Kommentit (1)

  1. Suomessa jää merkittävästi metsämaata esim. sähkölinjojen alle. Miksi niihin ei vaadita tekemään tekopökkelöitä? Niitä voisi olla vaikka satoja kilometrille.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat