Tornatorilla ennätyksellinen alkuvuosi, taustalla hyvät puunhinnat

Yhtiö osti Suomesta uutta metsää 10 000 hehtaaria.

Puun hintojen nousu siivitti metsätalousyhtiö Tornatorin tulosta ja liikevaihtoa. Tammi-kesäkuun liikevaihto nousi 84 miljoonaan euroon, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla. Liikevoittoa kertyi 61 miljoonaa euroa, mikä on 7 prosenttia vuodentakaista enemmän. Sekä liikevoitto- että -vaihto olivat historiallisen korkealla.

”Puu liikkui hyvin metsästä pääasiakkaallemme Stora Ensolle, ja markkinahintojen vahva taso auttoi osaltaan uuden puolivuotisennätyksen syntymisessä”, yhtiön toimitusjohtaja Henrik Nieminen kertoo tiedotteessa.

Puuta yhtiö luovutti 1,7 miljoonaa kuutiota, mikä on 100 000 kuutiota vuodentakaista vähemmän. Puun hinnan nousun myötä tuloa tuli kuitenkin enemmän, 79 miljoonaa euroa.

Tornator jatkoi metsätilojen ostoja Suomesta. Uutta metsää ostettiin alkuvuonna noin 10 000 hehtaaria lähes 50 miljoonalla eurolla.

Loppuvuoden näkymät ovat yhtiön mukaan sumuiset. Tornator arvioi kassavirtansa ja velanhoitokykynsä säilyvän vakaina ja vahvoina loppuvuonna. Metsäteollisuuden heikentynyt tuloskehitys voi tuoda paineita puun markkinahinnalle lyhyellä aikavälillä. Metsätilojen hintojen ennakoidaan säilyvän alkuvuoden tasolla.

Hallitusohjelmalle kiitosta

Nieminen kommentoi myös uuden hallituksen ohjelmaa. Hänen mukaansa sitä voi pitää positiivisena metsätoimialalle.

”Metsien kestävä talouskäyttö nähdään ohjelmassa monella tapaa tärkeäksi Suomen hyvinvoinnille ja ilmastonmuutoksen hillinnälle. Viimeaikaisten uutisten ja tutkimustulosten perusteella onkin ensiarvoisen tärkeää, että kaikissa maissa ymmärretään metsien oikea merkitys ja eri toimenpiteiden vaikuttavuus niin ihmisen kuin ilmaston ja luontoarvojenkin kannalta”, Nieminen toteaa.

Samalla hän viittasi Metsälehdessäkin (6/2023) uutisoituun ruotsalaistutkimukseen, jonka mukaan nykyinen pohjoismainen metsien hoito johtaa suurimpaan hiilivaraston kehittymiseen.

”On myös hyvä ymmärtää, että kestävä metsätalous ei aiheuta metsäkatoa. Päinvastoin, joka vuosi metsissä on enemmän puuta kuin koskaan aiemmin”, Nieminen sanoo.

Lue lisää: Tornator tiiviisti ostolaidalla (20.5.2021)

Lue lisää: Kasvanut puun kysyntä siivitti Tornatorin ennätystulokseen (9.2.2023)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus