”Uudistumista” ja uudistumista

Kuvio hakattiin 2012. Jätettiin pieni alue silleen ”koemetsäksi” (pääkuva ja toinen). Muuten äestettiin ja siinä yhteydessä kylvettiin mänty 2013 ja seuraavana vuonna istutettiin 1000 kuusta/ha. Varhaisperkaus alkaa pian.

Kommentit (6)

  1. Hyviä kuvia ja kertovat lohduttomasti kuinka hankalaa luontainen uudistaminen on ilman muokkausta.

  2. Juuri eilen kävin kävelemässä omassa metsässä kun vastaavanlaisen kokeen sinne 2015 järjestin. Keskelle aukkoa 40x30m ruutu jonka jätin silleen. Muutaman männyn polkaisin metsäkoneen uran reunoihin, ne siellä näkyi ja pari luonnontainta. Todella lohduton näky ainakin vielä.

    Samalla hyödynsin myös aikaisemman uudistusojituksen ja jätin mätästämättä ja istuttamatta ojan molemmin puolin 4m kaistat. Ei ole pulaa uusista taimista melkoinen turkki perata 🙂
    Ojaa on melkoisesti 2500m x 8m = 2ha?. Siinä säästyi ainakin toimintatonni. Pari muutakin tonnia luultavasti säästyi kun jätin ajourat valmiiksi hieman vähemmälle möyrimiselle ja istuttelulle.

    Mitähän olisi uudistuksen tekijätaho tuumannut kun olisin ollut vailla ojien reunoille ”rauhoitusaluetta” olisi siinä mittailtu pinta-aloja ja neuvoteltu menemään 🙂

  3. Sahalan kartanossa sovelletaan oja-ajouramenetelmää, eli puun korjuu hoidetaan pitkälti ojaverkostoa hyödyntäen.

    Aika hienosti onnistunut uudistaminen. Ei näkemättä uskoisi, että männyn kylvökselle todella riittäisi tuo vuoden etumatka.

  4. Ei se etumatka aina näin pian riitäkään, jos itäminen siirtyy seuraavaan tai sitä seuraavaan vuoteen, mutta kyllä männyt ottavat kuitenkin aikanaan kuuset kiinni.

  5. Eiköhän tuohon jotakin risun rääppää tule 50 vuodessa. Ei kauheasti tuota, mutta onhan se halpaa.

  6. N. 30- 40 vuodessa 10-20 cm kuuset on rk-pituudessa. Siitä n. 20 vuotta niin ensiharvennuskoossa. Kulut ehkä melkein nollassa joten kasvatettuihin puihin satsatun ”sijoituksen” korkotuotto voi olla paperilla hyvä , mutta kannattaako oikeasti ?

Metsänhoito Metsänhoito