Edellinen omistaja on luottanut luontaiseen uudistumiseen reunametsän ja muutaman säästöpuumännyn avulla ilman maanmuokkausta.
Yllättävän hyvin se on onnistunut tällä VT-pohjalla mutta aukkopaikkojakin on ja ensi keväänä tehdään täydennysistutusta. Perkaan pääosan lehtipuista ja huonolaatuiset entiset alikasvoskuuset pois ennen sitä.
Mikäs siinä, jos noin haluaa tehdä. Itselläni tuon tapaiset tulee tehtyä aika paljon myöhemmin, vaikkapa 1,5 m:ssä. Joskus saattaa olla parhaimmassa kunnossa yllättäen rivistä se yksilö, mitä ei olisi arvannut.
Niko
Itse pyrin tekemään varhaisperkauksen aikaisemmin, ennen totaalista pusikoitumista, tosin en näin aikaisin normaalisti. Tässä piti nyt raivata ne huonolaatuiset alikasvoskuuset pois niin perkasin lehtipuut samalla, vähän jäi koivua aukkopaikkoihin kyllä.
Kuvan tapauksissa on tottakai tärkeää poistaa kaiket vesat taimien läheltä kuin myös ali,-etukasvuiset oksikkaat yms. Muutoin jättää mahd.paljon varttumaan.
Tässä vaiheessa en vielä männyntaimiin koske. Niissä on toki kokoeroja kun ovat 6 vuoden aikana tuohon syntyneet. Vanhat alikasvoskuuset on pääosin isompia kuin männyntaimet ja jätän niistä parhaat.
NIIIIIN! Voihan ne alikasvoskuuset poistaa sitten vasta taimikonharvennuksessa, nehän on jo pian kahdenkymppisiä ja nyt innostuneet lavittämään oksiansa ja imemään männyntaimilta veden ja ravinteet.
Ajattelin jättää nuo hyvät alikasvoskuuset ainakin ensiharvennukseen. Tässä on nyt heinikon ym. takia riski ettei riittävästi männyntaimia selviä hengissä täydennysistutuksesta huolimatta. Erirakenteisuutta tulee mutta se ei ole minulle kirosana.