Varhaisperkaus kaksi vuotta sitten

Kuva otettu samasta kohtaa ,kun otos ”tarttis terä jotain” kaksi vuotta sitten keväällä. Alue perattiin myöhemmin samana kesänä ,jolloin kaikki lehtipuu kaadettiin . Kuvassa tilanne tänään ja tpisessa liskuvassa kohde joka on varhaisperattu kolme vuotta sitten.

Kommentit (6)

  1. suorittava porras

    …taas noita painovirheitä.. itse tehtyjä. …ja viittaukset lisäkuviin pitäisi olla toisin päin. Toinen lisäkuva on otettu samasta taimikosta ,kun pääkuva.

    Tämä taimikko ei ”jostakin syystä” kelvannut hirville ,vaikka jälkiä oli yhteen aikaan talvesta runsaasti ihan näköetäisyydellä. Hyvää vauhtia kasvaa taimien latvat hirvien ulottumattomiin.

    Ensimmäinen lisäkuva on otettu hirvien vakituisen kulkureitin tuntumasta. Ei ole siinäkään oikealla hetkellä varhaisperattu taimikko kelvannut hirville. Läpi on kuljettu ,mutta syötyjä taimia ei näy.

  2. Kuusenreuhut olisi saanut listiä jo perkausvaiheessa.

  3. Eikös se ole niin että kun taimen latvat saa aurinkoa niin ne muuttuu sen verran kitkeriksi että hirvi ei niistä tykkää ? Sen vuoksi olen pyrkinyt poistamaan lehtivesakon männyntaimikoista mahd. mukaan ettei turhaa varjosta. Siellä on kyllä sitten sellaisia taimia joiden oksankärkiä on nipistelty mutta latvat on jätetty rauhaan. Fiksuja hirviä.

  4. suorittava porras

    Monesti tuo varhaisperkaus tehdäänliian myöhään lehtipuun ehdittyä jo reippaasti varjostamaan mäntyjä . Sitten ihmetellään ,kun hirvelle kelpaa…vaikka on raivattu . Lehtipuuta ei ole varaa laskea senttiäkään etukasvuiseksi . Tämä muuten mainitaan jo vanhoissa taimikon hoito-ohjeissakin , mutta on päässyt monen kohdalla unohtumaan.
    Liian tiheänä pidetyillä kylvömänn

  5. suorittava porras

    …kylvömänniköilläkin on sama kohtalo. Liian tiheä kasvuympäristö estää luontaisen haitta-ainetuotannon. Taimet on pidettävä hyvässä kasvussa ,jotta hirvien syönti-intoa heikentäviä haitta-aineita syntyy.

  6. Onhan se totta, että hyvin kasvavat taimet ei ole yhtä haluttuja hirville kuin pusikon seassa kituuttavat.

    Toisaalta männikön pitää aluksi saada kasvaa riittävän tiheässä, jotta oksat karsiutuu eikä kasva liika paksuiksi. Osin siitä ongelmasta pääsee, jos taimet on jalostettua alkuperää ja sahapuu aihioiksi sopivia jolloin oksat on ohuempia ja oksakulmakin parempi kuin luonnontaimilla.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat