EU-parlamentti hyväksyi metsästrategian linjaukset – tukea kestävälle metsätaloudelle

Parlamentti kehottaa päätöslauselmassa myös tukemaan laajemmin puun käyttöä kestävänä rakennusmateriaalina ja uusiutuvana raaka-aineena.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jossa otetaan kantaa EU:n tulevaan metsästrategiaan. EU:n komission odotetaan esittelevän strategian ensi vuoden alussa.

Parlamentin mukaan ”metsästrategian pitäisi olla riippumaton ja itsenäinen, ja siinä pitäisi huomioida niin vihreän kehityksen ohjelma kuin ajatus siitä, että metsillä on myös jatkossa useita tehtäviä”.

Päätöslauselma hyväksyttiin parlamentissa äänin 462 puolesta, 176 vastaan ja 59 tyhjää.

“Tarvitsemme vuoden 2020 jälkeiselle ajalle kunnianhimoisen ja vahvan EU:n metsästrategian, joka perustuu holistiseen kokonaiskuvaan metsistä. Emme voi antaa tilaa mustavalkoiselle vastakkainasettelulle, ja siksi mietinnössä kestävän metsätalouden rooli otetaan huomioon tasapainoisesti ilmaston, ympäristön, talouden, työpaikkojen sekä virkistyskäytön kannalta”, totesi mietinnön esittelijänä toiminut Petri Sarvamaa (EPP).

Parlamentin mukaan metsästrategian on tuettava kestävää metsänhoitoa ja vastuullisia metsänomistajia. Parlamentti esittää, että kestävää metsätaloutta harjoittavia metsänomistajia olisi tuettava taloudellisesti enemmän. Tähän voitaisiin käyttää esimerkiksi erityistä Natura 2000 -verkoston alueiden hoitamiseen tarkoitettua rahoitusvälinettä.

Metsänomistajien olisi myös saatava reilu korvaus taloudellisista menetyksistä, jotka aiheutuivat suojelutoimien käyttöönotosta.

Euroopan parlamentti kehottaa päätöslauselmassa tukemaan laajemmin puun käyttöä kestävänä rakennusmateriaalina ja uusiutuvana raaka-aineena. Mepit vaativat myös tehokkaampia toimia laittomien hakkuiden lopettamiseksi ja tuontitavaran jäljitettävyyden parantamiseksi.

Seuraavaksi strategia siirtyy komissiolle, joka voi vielä täydentää parlamentin linjauksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat