Luke: Etelänversosurman aiheuttama mäntykuolema varmistui

Keski-Euroopassa yleinen tauti iskee etenkin vedenpuutteesta kärsiviin mäntyihin.

Lounais-Suomessa syyskuussa havaittujen mäntykuolemien yhdeksi tuhonaiheuttajaksi on varmistunut etelänversosurma. Taudin aiheuttaa havuparikas-sieni, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomesta kävyistä ja piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.

Etelänversosurma ilmenee etenkin vedenpuutteesta kärsivissä männyissä ja voi nopeuttaa niiden kuolemaa yhdessä männynjuurikäävän ja okakaarnakuoriaisen kanssa.

”Havuparikkaan alkuperä on vielä tuntematon. Luke tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden kanssa selvittääkseen, onko havuparikas tullut Suomeen tiettyä reittiä pitkin, vai onko se oma osapopulaationsa eli kotoperäinen”, kertoo tutkija Eeva Terhonen Lukesta.

Eteläversosurman oireita ovat tyveltä ruskettuvat neulaset tai vakavammissa tapauksissa kesän aikana kokonaan ruskettuvat latvukset.

”Keski-Euroopassa kuten Saksassa etelänversosurma on jo yleinen. Se puhkeaa nopeasti juurikäävän vaivaamissa metsiköissä etenkin sen jälkeen, kun ne ovat kärsineet ylimääräisestä stressistä esimerkiksi kuivuuden tai rankkojen raekuurojen jälkeen”, Terhonen toteaa.

Kommentit (1)

  1. Näitä tulee tilaamatta ja pyytämättä, kun kenraali Talvi on pantu pysyvästi viralta ja sienitautien ja hyönteisten elinolot kohenevat silmissä. Nyt kahdeksan astetta lämmintä ja vesisade (Hki), oivalliset kelit metsäjäteillekin trendin harjalle jatkuviin kasvatuksiin. Kyllä lahopuu lisääntyy ihan metsämantereittain jatkumoksi.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat