Metsänvuokraus lähtenyt vaisusti liikkeelle

Tornator lanseerasi keväällä metsänvuokrauksen. Tarjouksia on tehty, mutta sopimuksia ei vielä ole solmittu.

Maan suurimman metsänomistusyhtiön Tornatorin toukokuussa lanseeraama metsänvuokraus on edelleen lähtötilanteessa.

”Tarjouksia on tehty, mutta toistaiseksi yhtään sopimusta ei ole solmittu”, maankäyttöasiantuntija Aleksi Vanninen sanoo.

Tornatorin kehittämässä mallissa vuokra määritetään tapauskohtaisesti arvioidun kasvun pohjalta ja vuokra on sidottu kantohintojen kehitykseen. Esimerkiksi keskisuomalaisen tuoreen kankaan kuusikon vuosivuokra on keskimäärin 75 euroa hehtaarilta.

Vuokra-aika on 20 vuotta ja sopimuskauden alussa arvioidaan lähtötilanteen puuston määrä. Tavoite on, että sopimusajan päättyessä puustoa on vähintään yhtä paljon.

”Jos puustoa on enemmän, se tulee korvauksetta metsänomistajan eduksi, jos taas vähemmän, niin Tornator maksaa erotuksesta korvausta.”

Tornatoria kiinnostavat vähintään 40 hehtaarin kokonaisuudet, mutta alasta voidaan joustaa jos sijainti on sopiva yhtiön omiin metsänomistuksiin nähden.

”Otollisin vuokrakohde on tila, jossa hoitotoimin voi vauhdittaa kasvua.”

Vuokra-aikana tilaan voi kohdistua isoja kustannuksia metsätien perusparannuksesta tai ojien kunnostuksista. Niiden kustannukset eivät kuulu sopimuksen piiriin.

Vanninen pitää metsänvuokrauksen etuna, että metsänomistajan valinnanvara kasvaa.

”Maanomistajan kannalta päätös ei ole lopullinen, vaan tilan hallinta palaa omistajalle vuokra-ajan jälkeen.”

Kommentit (1)

  1. Keskisuomalaisen tuoreen kankaan keskikasvu on hoidettuna vähintään 6,5 m3/ha/v. Jos puiden keskimyyntihinnaksi arvioidaan varovasti 35 euroa/m3, niin myyntituloa kertyisi 227,50 euroa/ha/v. Jos kuluiksi arvioisi 15 % myyntitulosta, niin verotettavaa tuloa jäisi 193,33 euroa/ha. Siis liki kolminkertainen jutun vuokratasoon verrattuna. Eipä ihme, ettei sopimuksia synny.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut