Metsätilakaupan tahti ennallaan viime vuonna

Myytyjen tilojen keskimääräinen hehtaarihinta oli 3 070 euroa ja pinta-ala 41 hehtaaria.

Yli kymmenen hehtaarin metsätiloja myytiin viime vuonna kaikkiaan yli 2 800, missä on lisäystä prosentin verran edellisvuoteen, kertoo Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisteri.

Myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon.

”Keskimääräinen hehtaarihinta oli 3 070 euroa, nousua edellisvuoteen verrattuna noin kolme prosenttia. Myytyjen kohteiden pinta-ala oli keskimäärin 41 hehtaaria”, kertoo johtava asiantuntija Esa Ärölä.

Vilkkainta metsätilojen kauppa oli Pohjois-Pohjanmaalla, jossa myytiin 520 metsätilaa. Seuraavaksi vilkkainta kauppa oli Lapissa, jossa tiloja myytiin 330. Lapissa myyntimäärät nousivat peräti 37 prosenttia.

Rahastot aktiivisia metsätilojen ostajia

Yhtiöiden osuus viime vuoden metsäkauppojen lukumäärästä oli 14 prosenttia, ostetusta pinta-alasta noin 13 prosenttia ja kauppasummasta noin 17 prosenttia.

Rahastot ostivat myydyistä metsätiloista lähes 18 prosenttia lukumäärästä, 37 prosenttia pinta-alasta ja noin 34 prosenttia kauppasummasta. Yksityiset ostajat ostivat metsätiloista noin 64 prosenttia lukumäärästä, 45 prosenttia pinta-alasta ja 44 prosenttia kauppasummasta.

Lopuissa metsätilakaupoissa ostajina olivat muun muassa kunnat, säätiöt, valtio ja yhteismetsät.

Vuoteen 2019 verrattuna rahastojen osuus ostojen lukumäärästä on noussut 4,6 prosenttiyksikköä ja kauppasummasta 4,4 prosenttiyksikköä.

Toisaalta rahastot myös möivät metsää. Niiden osuus metsätilojen myyntien kauppasummasta oli viime vuonna 3,7 prosenttia ja edellisvuonna 1,1 prosenttia.

”Tällöin rahastojen osto-osuus muilta ryhmiltä lisääntyi todellisuudessa 1,8 prosenttiyksikköä”, Ärölä painottaa.

Kuolinpesien osuus metsätilojen myynneistä on ollut tasaisesti vähän yli 20 prosenttia viimeisten viiden vuoden ajan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat