MTK ihmettelee Ylen hakkuu-uutista ja kaipaa laajempaa metsäkeskustelua

Uutisesta ei tullut esille se, että käytetty analyysimalli on todettu toimimattomaksi, Juha Marttila sanoo.

Yle uutisoi keskiviikkona (15.12.), että Suomessa hakataan metsiä, jotka ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta potentiaalisesti kaikkein arvokkaimpia. Jutun lähteenä oli Ylen tekemä kartta-analyysi.

MTK:n metsäjohtokunta kummastelee uutista ja käytettyä analyysimenetelmää.

”Uutisesta ei jostain syystä tullut esille se, että käytetty analyysimalli on todettu toimimattomaksi metsäprofessorien tieteellisessä artikkelissa. Suuri osa uutisessa esitellyllä mallilla arvioiduista kohteista on todellisuudessa normaalia talousmetsää, ilman poikkeuksellisia luontoarvoja”, MTK:n metsäjohtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Lööppijulkisuus ei metsäjohtokunnan mukaan kestä kriittistä tarkastelua. Toisaalta metsänomistajien suuret luontopanostukset jäävät usein metsäkeskustelussa ilman huomiota. Uhanalaisten metsälajien määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Samaan aikaan monet luonnolle tärkeät ominaisuudet, kuten lahopuun ja suojelualueiden määrä, ovat kasvussa, MTK:sta muistutetaan.

”Julkinen keskustelu kaipaa ymmärrystä metsien tarjoamista kokonaismahdollisuuksista. Metsiä katsotaan ongelmalähtöisesti ja unohdetaan, miten metsänomistajien vihreä kulta palvelee ihmisten, ilmaston sekä luonnon monimuotoisuuden kokonaisuutta”, Marttila sanoo.

MTK:n metsäjohtokunta peräänkuuluttaa laajempaa kokonaiskeskustelua metsien käytöstä ja hyödyistä. Metsiä ei tule nähdä vain suojeltavana reservaattina, vaan maamme rikkautena, joilla ratkaistaan suuria yhteiskunnallisia haasteita, johtokunta katsoo.

Kommentit (1)

  1. Ylen toimittajien olisi kannattanut lukea päivää pari aikaisempi HS:n artikkeli hcv-luokitelluista alueista ja miettiä, kannattaako noin ylimalkaista uutista julkistaa. Metsäpalstan omistajana tulee mieleen, että metsä kannattaa pitää niin selvästi talousmetsänä, että suomalaiselle teollisuudelle sitä vielä pystyy myymään.

Metsänomistus Metsänomistus