Taimipula uhkaa Etelä-Suomea

Taimi-Tapion hakeutuminen konkurssiin voi tuoda taimipulan ensi keväänä erityisesti Etelä-Suomeen.

Taimi-Tapion konkurssihakemuksen seurauksia ei toistaiseksi tiedetä. Asiaan saadaan selkoa, kun käräjäoikeus ottaa asian käsiteltäväkseen ensi viikolla. 

Suomen suurimman taimituottajan, Fin Forelian toimitusjohtaja ja osakas Timo Salminen korostaa, että vetkutteluun ei ole aikaa, mikäli Taimi-Tapion ensi kevääksi kylvämä taimisato halutaan pelastaa.

Ensi kevään istutuksiin ei uusia taimia enää ehdittäisi kasvattaa, jos Taimi-Tapion tuotanto menetetään,

”Tämän kesän taimikylvöt on tehty, joten esimerkiksi me emme pystyisi lisäämään tuotantoamme, vaikka Taimi-Tapion tuotanto putoaisikin pelistä. Kylvökset tarvitsevat hoitoa päivittäin, muuten tuleva sato tuhoutuu.”

Tulevana keväänä kylvettävät taimierät valmistuvat aikaisintaan ensi vuoden syksyllä istutettaviksi.

Taimi-Tapio on toimittanut suurimman osan taimistaan Etelä-Suomeen, Mikkeli–Tampere-linjan eteläpuolelle. 

Valtaosa Fin Forelian ensi kevääksi valmistuvista taimieristä on jo myyty, vain noin kaksi miljoonaa tainta on toistaiseksi vapaasti myytävissä. Niillä ei sanottavasti paikata Taimi-Tapion yli 20 miljoonan taimen vuosituotantoa.

Salminen ei usko, että mikään Suomen johtavista metsätaimien tuotantoyhtiöistä olisi kiinnostunut ryhtymään Taimi-Tapioon. 

Taimi-Tapion jo kylvämien taimierien istutuskuntoon kasvattamisesta Salminen kantaa huolta.

”Voimme keskustella asiasta, jos jatkokasvatus on taloudellisesti toteutettavissa oleva asia. Se tietysti riippuu tulevasta konkurssipesän hoitajasta. Koen, että tähän Fin Forelialla alan suurimpana toimija olisi ikään kuin velvollisuus. Tappioksemme emme sitä pysty tekemään.”

Ensi keväänä taimien tarpeen ennakoidaan runsaiden hakkuiden vuoksi kasvavan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat