Tapio: Monimuotoisuutta ei turvata yhdellä konstilla

Metsien monimuotoisuuden turvaamisessa ei tarvitse lukkiutua keskusteluun metsän kasvatustavoista, projektipäällikkö Lauri Saaristo toteaa.

Talousmetsien monimuotoisuuden turvaamisessa ei ole kyse vain metsien hakkuutavasta, vaan siihen tarvitaan monia erilaisia toimia, metsäpalveluita tuottavasta Tapiosta kerrotaan. Monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan sekä lisää suojelualueita että lajeille tärkeiden rakennepiirteiden ja elinympäristöjen luomista talousmetsissä.

Erityisen tärkeätä on talousmetsien luonnonhoito. Luonnonhoitotoimista keskeisiä ovat muun muassa arvokkaiden elinympäristöjen turvaaminen, säästöpuiden jättäminen, kuolleiden puiden säilyttäminen, puulajivalikoiman ylläpito ja hallittu tulen käyttö

Viime aikoina on keskusteltu avohakkuukiellosta valtion mailla. Tapiosta korostetaan, että hakkuutavoista yksikään ei yksinään takaa monimuotoisuutta. Metsälajiston kannalta todennäköisesti paras tulos saavutetaan, kun käytetään hakkuutapoja, jotka tuottavat sopivassa suhteessa sekä osan aikaa avoimia että pysyvästi varjoisia metsiä.

”Metsien monimuotoisuuden turvaamisessa ei tarvitse lukkiutua keskusteluun metsän kasvatustavoista. Ensisijaisesti olisi mielekästä pyrkiä siihen, että metsänomistajat saavat yhä parempaa tietoa siitä, millaisia monimuotoisuuden kannalta paikallisesti tärkeitä tavoitteita he voivat metsätilallaan edistää”, kertoo projektipäällikkö Lauri Saaristo Tapiosta.

Hakkuutapa riippuu puulajista ja kasvupaikasta

Avohakkuiden vaihtoehdoista keskusteltaessa on Tapion mukaan hyvä muistaa, että peitteisen metsänkasvatuksen menetelmiä on useita. Niiden soveltamismahdollisuudet taas riippuvat metsikön kasvupaikkatyypistä sekä kasvatettavasta puulajista. Esimerkiksi valoa vaativat puut, kuten koivu ja mänty, vaativat metsän hakkaamista melko harvaksi ainakin jossain hakkuukierron vaiheessa. Kuusi taas sietää paremmin varjoisaa kasvuympäristöä, joten hakkuutavaksi voi sopia poimintahakkuu.

Tarkennuksia avohakkuiden vaihtoehtojen käyttömahdollisuuksiin saadaan vielä tänä vuonna, kun metsänhoitosuosituksia päivitetään jatkuvan kasvatuksen osalta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito