Älä hanki tinnitusta

Suojaus kunnossa. Tässä mallissa kuulonsuojaimet on liitetty kypärän kehikkoon. Kuva Mikko Riikilä
Suojaus kunnossa. Tässä mallissa kuulonsuojaimet on liitetty kypärän kehikkoon. Kuva Mikko Riikilä

Monelle moottori- ja raivaussahan käyttäjälle tuttu ongelma: kuulosuojaimet ovat unohtuneet työn melskeessä käyttämättä ja illalla korvat soivat.

”Tinnitusoireet ja korvien suhina ovat ensimmäisiä varoitusmerkkejä siitä, että korvat ovat altistuneet liialle melulle ja että nyt tarvittaisiin parempaa suojautumista”, vanhempi asiantuntija Tapani Ollilla Työterveyslaitokselta kertoo.

Moottorisahaa käytettäessä meluasetuksessa kuulolle vaaralliseksi määritelty ehdoton melualtistumisen raja-arvo 87 desibeliä ylittyy helposti. Siihen riittää 25 minuutin sahaaminen, jos suojaimet eivät ole käytössä.

Suojaimet päässä koko työn ajan

Kaksi tärkeintä ohjetta kuulon suojelemiseksi moottorisahatöissä ovat tyyppihyväksyttyjen kuulosuojainten hankkiminen ja niiden käyttäminen koko melussa olon ajan.

”Suurin ansa on kiire ja se, että tekee työtä vain lyhyen aikaa, jolloin tuntuu siltä, ettei kuulosuojaimia muka tarvita”, tiiminvetäjä Erkki Eskola Maatalous¿yrittäjien eläkelaitos Melan tapaturmakorvausyksiköstä varoittelee.

Kuulosuojainten malli sen sijaan on enemmänkin makuasia: sekä tulppamalliset että kuppikuulosuojaimet kelpaavat, kunhan ne on asetettu korville oikein ja suojaimet ovat CE-merkillä varustetut.

Tinnitus on sitkeä vieras

Meluvamma kehkeytyy yleensä vähitellen vuosien kuluessa. Tavallisesti tinnitus loppuu ensimmäisillä kerroilla, mutta jos melualtistus jatkuu, eräänä päivänä korvat alkavat soida lopullisesti.

Tinnituksen hoitoon ei ole olemassa lääkettä tai keinoa, millä sen saisi varmasti pois, mutta helpottavia konsteja on sentään keksitty.

”Käytetään poisoppimishoitoa, jolloin äänimaailmaa rikastutetaan niin, ettei koskaan olla ihan hiljaisessa tilassa. Kun on taustaääntä, niin tinnitukseen ei kiinnitä niin paljon huomiota. Joillakin taas kuulokoje on osittain poistanut tinnituksen silloin, kun kuulo on jo molemmista korvista laskenut tietylle tasolle”, audionomi Riitta Pulkkinen Kuuloliitosta kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat