Vihreiden metsäohjelma: Hakkuut vähemmäksi, tuet uusiksi

Vihreät haluavat jatkuvaa kasvatusta ja sekametsiä ja suojelisivat kolmanneksen metsistä.

Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi viikonloppuna metsäpoliittisen ohjelman, jossa vaaditaan muun muassa hakkuiden vähentämistä, metsänhoidon tukien suuntaamista ”ympäristöä parantaviin toimiin” ja kolmannesta Suomen metsistä suojeltavaksi.

Vihreiden ohjelman mukaan metsissä tulee suosia sekametsiä ja siirtyä laajemmin jatkuvaan kasvatukseen. Siinä halutaan myös palauttaa metsälakiin päätehakkuun järeysvaatimukset, jotta kasvavaa metsää ei hakattaisi liian aikaisin. Laki metsätuhojen torjunnasta puolestaan tulisi uudistaa niin, että se ei estä lahopuun jättämistä talousmetsään.

Ohjelmassa esitetään selvityksen tekemistä mahdollisuudesta maksaa metsänomistajalle korvausta hiilivaraston kasvattamisesta.

Vihreät haluaisivat Luonnonvarakeskuksen suurimman ylläpidettävän hakkuukertymän rinnalle kestävän hakkuun määrän, jossa otetaan huomioon ilmastovaikutukset, luonnon monimuotoisuus sekä virkistyskäyttö. Tällä tavalla määritetty kestävä hakkuumäärä ei saisi ylittyä.

Luvanvaraiseksi halutaan ojitukset, kunnostusojitukset ja kaikki muu maata voimakkaasti muuttava toiminta, kuten navero- tai ojitusmätästykset.

Voimalaitoksissa poltettavalle puubiomassalle vihreät haluavat polttoaineveron. Kaikessa metsiin liittyvässä päätöksenteossa olisi otettava huomioon kestävän luontomatkailun edellytykset.

Valtion metsillä on vihreiden ohjelmassa erityinen rooli. Nopealla aikataululla vihreät suojelisivat kaikki yli 140-vuotiaat valtion metsät, Metso-ohjelman kriteerit täyttävät valtion alueet ja luonnontilaiset valtion metsät. Myös uusien luonnonpuistojen perustaminen on mukana ohjelmassa.

”Ohjelman lähtökohtana on metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen, metsätalouden haitallisten vesistövaikutusten vähentäminen, metsien hyvinvointivaikutusten parempi hyödyntäminen sekä metsiin ja puuntuotantoon perustuvan elinkeinotoiminnan kestävyys”, vihreät listaavat.

Kommentit (3)

  1. Järkyttävää tekstiä! Näin helppoa sitä on toisten omaisuutta suojella ja puuttua perustuslaissa säädettyyn omaisuuden suojaan. Vihreiden logiikalla kaikki tuottava, työllistävä ja lisäarvoa kansantalouteen tuova elinkeinotoiminta tulisi ajaa kotimaassa alas. Mistä verotulot, joilla maksetaan mm. opintotuet ja monet muut heidänkin äänestäjilleen tärkeät etuisuudet.

  2. MetsäKortesalmi

    Edellytän vastaavasti puolta vihreiden palkkatuloista, jos jollakin heillä sellaisia ylipäätään on, jäädytettäviksi, sillä euro voi hyvinkin pian olla harvinaisuus!

  3. Minun puolueeni vaati vihreän liiton lakkautettavaksi. Ei voi olla olemassa sellaista puoluetta tai liitroa joka vaatii perustuslain vastaisia toimia. Eikös sellaiset ole rikollisjärjestöjä?
    Aika kovaa olisi sanella kuka saa myydä puuta ja kuka ei. Kenen lapsi saa ruokaa ja kenen ei. Aika kovia päätöksiä ovat vihreät valmiita tekemään.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat