Ympäristöministeriön iso lakiuudistus pilkotaan – rakennuslaki etenee, maankäytön ratkaisut lykkääntyvät

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen tavoitteita pidettiin tärkeinä, mutta keinoista oltiin erimielisiä.

Maankäyttö- ja rakennuslain pitkään valmisteltu uudistus on tyssännyt. Lausuntokierroksella ympäristöministeriön lakiesitys sai niin paljon kriittistä palautetta, että lakiesitys on päätetty jakaa kahteen osaan. Eduskuntaan viedään rakentamista ja digitalisaatiota koskeva uudistuksen osuus, sen sijaan maankäytön osalta nykyinen hallitus ei eduskunnalle esityksiä tuo.

”Nyt etenevä rakentamista ja digitalisaatiota koskeva lakiuudistus tuo ilmastonmuutoksen torjunnan osaksi rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä. Tämä uudistus on hyvä alku ja uskon, että jatkoaskeleet muidenkin osa-alueiden osalta on tästä syystä tulevaisuudessa helpompi ottaa”, kuvaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Luonnos kaavoitus- ja rakentamislain hallituksen esitykseksi oli loppuvuonna 2021 laajalla lausuntokierroksella, jonka aikana lakiesitys keräsi lähes 550 lausuntoa. Lakiuudistuksen tavoitteita tärkeinä ja kannatettavina, mutta keinoista oltiin erimielisiä.

Metsäalan toimijat ovat arvostelleet lakiuudistusta, MTK ehdotti jopa uutta työryhmää lakiuudistusta valmistelemaan. Lausuntokierroksella kritiikkiä tuli myös esimerkiksi valtiovarainministeriöltä, kunnilta ja maakunnilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut